2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téglaként él tovább a textilhulladék

Csak Európában több tízmillió tonna textilhulladék keletkezik, ami hulladéklerakókba kerül vagy elégetik. Újrahasznosítani nehéz, egy francia építész azonban sajátos megoldással rukkolt elő a problémára.

Clarisse Merlet építész 2017-ben, még az egyetemi évei alatt kezdett el dolgozni a textiltéglákon: egy textilhulladék-válogató céggel együttműködésben használt pólókból kísérletezett ki építőanyagot. 

A textilhulladékot nagyon kis arányban lehet újrahasznosítani, mivel a legtöbb ruhadarab kevert alapanyagból készül, pedig a pamutnak – ami sok ruhadarab alapanyagát adja – nagyon jó a hangszigetelő és a hőtartó képessége.

A FabBRICK téglák felaprított textilhulladékból készülnek, amelyhez természetes kötőanyagot adnak, majd téglát préselnek belőle. Az alapanyag falburkolat vagy éppen bútorok készítéséhez is használható.

Mutatós, ötletes, körkörös, fenntartható... Fotó: Facebook, Clarisse Merlet
Neked ajánljuk
Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Az Európai Bizottság javítaná az épületek energiahatékonyságát Az okostégla jelentősége tovább nőhet a szigorodó energetikai előírásokkal Medvét láttak Miskolcon (videóval) Málnatermesztés a sivatagban? Igen!
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam