2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Téglaként él tovább a textilhulladék

Csak Európában több tízmillió tonna textilhulladék keletkezik, ami hulladéklerakókba kerül vagy elégetik. Újrahasznosítani nehéz, egy francia építész azonban sajátos megoldással rukkolt elő a problémára.

Clarisse Merlet építész 2017-ben, még az egyetemi évei alatt kezdett el dolgozni a textiltéglákon: egy textilhulladék-válogató céggel együttműködésben használt pólókból kísérletezett ki építőanyagot. 

A textilhulladékot nagyon kis arányban lehet újrahasznosítani, mivel a legtöbb ruhadarab kevert alapanyagból készül, pedig a pamutnak – ami sok ruhadarab alapanyagát adja – nagyon jó a hangszigetelő és a hőtartó képessége.

A FabBRICK téglák felaprított textilhulladékból készülnek, amelyhez természetes kötőanyagot adnak, majd téglát préselnek belőle. Az alapanyag falburkolat vagy éppen bútorok készítéséhez is használható.

Mutatós, ötletes, körkörös, fenntartható... Fotó: Facebook, Clarisse Merlet
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam