2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi fán terem a „földhajó”?

Az űr kietlen magányában az asztronauták kizárólag az űrhajón felhalmozott készletekre és technikai megoldásokra támaszkodhatnak – ezt az állapotot idézik meg azok az önfenntartó otthonok, amelyek lakóik minden szükségletét környezetbarát módon, a hálózatoktól függetlenül képesek biztosítani.

Az Earthship építkezési mód kidolgozása Michael Reynolds nevéhez köthető. Ezek az egyedi technológiával megalkotott házak teljes mértékben a fenntarthatóságra fókuszálnak, a tervezéstől kezdődően egészen a kivitelezésig – írja a Fenntarthatoepites.hu.

Az earthship lényege, hogy maga az épület nagyrészt újrahasznosított anyagokból készül, mint például a használt autó-gumiabroncs.

Az újrahasznosítás mellett az energiafelhasználás is környezetbarát módon történik: ezek a házak a vezetékes hálózattól függetlenül működnek, napenergiát és esővizet hasznosítanak, és a hűtést/fűtést is innovatívan oldják meg.

Az Eartship házak előnyei közé tartozik, hogy falaik a természetes hőingadozáshoz igazodva hőtárolóként szolgálnak: nappal és éjszaka is optimális hőmérsékletet biztosítanak. Az Earthship házak természetesen fényben is rendkívül gazdagok: órási ablakaik révén a növényeink fürdőzhetnek a fényben, ráadásul a téli hidegekben a napsugarak is könnyebben melegítik fel a nagy ablakokon keresztül a házat.

Az esővizet egy speciális tetőszerkezet gyűjti össze, amely aztán a házban széles körben hasznosulhat, az energiát pedig napelemek biztosítják Fotó: earthshipglobal.com

Azonban az Earthship házak megvalósítása igencsak költséges, hiszen a technológia nem érhető el bárki által: a feltalálójától, Michael Reynoldstól szükséges a tervek, sőt gyakran még az építő munkások beszerzése is. Nemrég egy mexikói earthship házról írtunk itt.

Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: fenntarthatoepites.hu
Vissza
Hírfolyam