2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légkondi helyett a fényvisszaverő házaké lehet a jövő

A Marylandi Egyetemen létrehoztak egy cellulózalapú anyagot, amely teljesen áthatolhatatlan a látható fény számára, miközben csupán minimális infravörös fényt képes elnyelni.

A különleges építőanyag ahelyett, hogy elnyelné a napfényt, azonnal visszajuttatja a környezetbe. Így az ebből készült házak gyakorlatilag teljesen védve lesznek a napsugárzástól, ezáltal csökken a beltéri légkondicionálás igénye – számolt be a Rakéta.hu.

 Yao Zhai, a tanulmány egyik szerzője szerint

a forradalmi strukturális anyag áram vagy víz felhasználása nélkül biztosít kellemes hőfokot a lakásban.”

Az anyag előállításához a tudósok hidrogén-peroxiddal eltávolították a fából a lignint (ez az anyag a növények egyedfejlődése során a sejtfalban rakódik le, annak szilárdságát növeli). Ez a folyamat exponálta a cellulózt, a növény egyik legerősebb alkotóelemét, minek köszönhetően az anyag áthatolhatatlan lett a nap energiájával szemben.

Forrás: Maryland NanoCenter/youtube.com

A kizárólag cellulózból készült „faanyag” hihetetlenül erős: a Marylandi Egyetem csapata szerint az új fa szilárdsága körülbelül négyszáznégy megapascal, vagyis több mint nyolcszorosa a természetes növényének, ami már megközelíti az acél ellenállóságát.

„A fát évezredek óta használják, de fontos fenntartható építőanyagként is alkalmazható, amely gazdasági és környezeti előnyei miatt potenciálisan helyettesíti az acélt és a betont” – hangsúlyozzák a szerzők. Ráadásul az új anyaggal a klímaberendezésekkel együtt járó fokozott energiahasználat nélkül készülhetnének egyszerre hűvös és környezetbarát otthonok.

Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam