2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöldfolyosóval kötné össze Józsefváros parkjait a Füvészkert

Szerencsések a józsefvárosiak, hiszen nincs még egy pesti kerület, ahol ennyi egybefüggő zöldterület lenne. A Füvészkert igazgatója, dr. Orlóci László szerint ezt ki kellene használni, és zöldfolyosókat létesíteni a nagyobb parkok közé, amelyeken gyalogosan vagy biciklivel kellemesen átszelhető lenne a kerület külső része.

A Füvészkert – az ELTE Természettudományi Karának botanikus kertje – nemcsak a természetvédelemért, edukációért és tudományos kutatásért tesz rengeteget, henem olyan zöld foltot, békés szigetet is képvisel a betondzsungelben, amelyre érdemes vigyáznunk. Ezzel a szomszédos SOTE és az ELTE vezetése is egyetért, de nem volt ez mindig így. A kissé hányatott sorsú, az 1771-es alapítása óta sokszor költöztetett kert csak az utóbbi 16 évben élvez védett szerepet a kerületben. Hiába természetvédelmi terület 1960 óta, 2004-ben be akarta zárni az egyetem, és ez meg is történt volna, ha a hallgatók és a kert támogatói nem mennek az utcára tüntetni a Füvészkert megmentéséért. A bezárás ötlete gazdasági döntés lehetett. Amikor ide költözött a kert, még kaszálónak használták Józsefváros ezen részét, azóta viszont értékes, belvárosi területté nőtte ki magát: így jobban megérte volna mondjuk lakóparképítés céljára eladni ezt a 3 hektárt ingatlanberuházóknak.

A kert szerencsére megmenekült, és új, modern szemléletű igazgatót kapott Orlóci László személyében, aki nyugat-európai mintára kezdte el egyre inkább közösségi térré fejleszteni. Meghozta azt a döntést, amelyet elődei sosem mertek: igazából megnyitotta a kertet a látogatók előtt. Korábban ugyanis hiába volt hivatalosan látogatható a Füvészkert, valójában mindig gyanakodva néztek a vendégre. Más országokban viszont a legtöbb esetben közösségi szerepet látnak el a hasonló kertek, emberek sétálnak, relaxálnak, sportolnak, vagy éppen a „gyereket szellőztetik” benne, ahogy Orlóci fogalmaz.

Orlóci László bemutatja a fűvészkerti rekonstrukciót 2009-ben Fotó: Sarkadi Péter greenfo.hu

Ezért az igazgatóval karöltve az ELTE végre úgy döntött, innentől nemcsak a botanika iránt érdeklődőknek áll nyitva, hanem mindenkinek, aki eltöltene 1-2 órát ebben a kellemes környezetben. Azelőtt egyedül az évi egyszeri orchideakiállítást engedték itt megrendezni, míg ki nem nőtte a rendezvény a Füvészkertet. 2004 óta azonban évről évre nő a lehetőségek és programok száma a kertben és a kastélyban is. Évente nagyjából 60 ezer látogatót fogadnak, ebből tízezren az áprilisi Sakura napokra érkeznek, amikor a virágzó japán cseresznyefák vonzzák a közönséget. (Ez az esemény idén sajnos a járvány miatt elmaradt.)

Orlóci László kertavatója, 2010 Fotó: Sarkadi Péter greenfo.hu

Orlóci László ma még merésznek tűnő ötlete a Józsefváros külső részének összes parkját összekötő zöldfolyosó, amelyen keresztül autók kerülgetése nélkül lehetne elsétálni a II. János Pál pápa tértől a Teleki, a Kálvária tereken, a Fiumei úti sírkerten át a Füvészkertig, az Orczy-parkig vagy akár a Népligetig. Ez megoldható forgalomkorlátozással vagy akár olyan zöld felüljárókkal is, mint az autópályák fölött a vadátkelők. A terv jelenlegi állapotában még utópia, de egyes részei megvalósíthatók lennének, ha a Ludovika 2-es projektet illetően megvalósulna az, amit a kormányhatározat ígért, azaz „a campus környezetének rendbetétele”.

Neked ajánljuk
Már látogatható a megújult füvészkert Szegeden Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást A szelektív hulladékgyűjtésről gyereknek (videó) Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam