2021. június 13., Anett, Antal
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösségi tervezésben zöldül Józsefváros

Elsőre kissé bizarr ötletnek tűnt, hogy egy orvosi rendelő kertjében szervezzen valaki pikniket. Július 4-én azonban nem hagyományos piknikre várták a józsefvárosi Csarnok negyed, és azon belül is a Déri Miksa utca körül lakókat a Józsefvárosi Egészségügyi Központ kertjébe.

Az ötletből terv a lakosság bevonásával születik Fotók: Sarkadi Péter, greenfo.hu

Persze volt földre terített pokróc, némi harapnivaló is, de a fő célja a Józsefvárosi Önkormányzat és a RÉV8 kezdeményezte pikniknek nem a lazulás, hanem a találkozás volt. Ismerkedés a lakosokkal és ismerkedés a DériM projekt elképzeléssel, amelynek a lényege, hogy közösen alakítsák ki a lakóhelyük környezetét az ott élők.

A projekt alapötlete az volt, hogy a Csarnok negyednek kell egy zöld sétány. Erre a Déri Miksa utcának a Nagy Fuvaros utca és Fecske utca közötti szakaszát találták a legalkalmasabbnak. Az ötletből terv a lakosság bevonásával születik, több lépcsője van a közösségi tervezésnek. Az első lépések, az online ötletelés már megtörtént, a szombati pikniken pedig a helyszíni bejárásra is sor kerülhetett. Itt a résztvevők feltehették a lakóhelyüket egy térképre, speciális pecsétekből kinyomdázhatták az elképzelt utcájukat, és üzenhettek is a jövőbe, és megírhatták, hogy mit kívánnak a „Déri tündértől”.

Az igazi közösségi tervezés ezután következik. Július 9-étől három csütörtök délután a már megismert helyszínen, az egészségügyi központ kertjében az új koncepción dolgoznak az érdeklődők, hogy kitalálják, milyen legyen az új sétány. Mennyi zöld, mennyi fa, milyen növény, milyen kő, milyen játszótér – milyen környezetben szeretnének élni, dolgozni, sétálni a Dériben.

Más kerület is a közösségi tervezést tekinti a zöldítést illetően a követendő iránynak. Ferencvárosban most indult a Bakáts tér felújításának az utolsó üteme. A templom előtti térre az előző vezetés szökőkutat és térkövet tervezett, az új összetételű képviselő-testület azonban a lakosság bevonásával határozná meg a tér funkcióját. Szórólapon és az interneten szavazhatnak a ferencvárosiak arról, hogy milyen teret szeretnének, megismerhetik a korábbi terveket, és jelezhetik, hogy jónak tartják-e azt, vagy inkább zöldebb Bakáts teret szeretnének.

Neked ajánljuk
Óceáni hulladékból álmodtak futurisztikus szállodát Futurisztikus és fenntartható álom: egy tervezőcsapat élő felhőkarcolókkal népesítené be Manhattant Miért is ne lehetne egy egész házat újrahasznosítani? A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam