2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges házzal rukkolt elő egy magyar feltaláló

Komoly előrelépést tett Gutai Mátyás és csapata az általa feltalált vízház kutatásában: az épület még hatékonyabb lett, és ezt a hatékonyságot pontosan mérni is tudják.

Gutai Mátyás még a BME építészhallgatójaként kezdett erősen érdeklődni a japán építészet iránt, elsősorban a nagyon eltérő látásmód miatt. Gutai építészeti eszközökkel törekedett a fenntarthatóságra, és hamar ráérzett, hogy ha elhagyja a hagyományos fenntartható technológiákat, mint a napelem, akkor egy hibrid rendszerrel is hasonló eredményt érhet el – írja az Octogon.

Megszületett tehát a vízház ötlete, melynek lényege, hogy „a magukra hagyott folyadéktömegek a hőmérsékleti különbségeket hatékonyan kiegyenlítik egymás között akár egy épület léptékében is”. A vízházban a falak külső és belső rétege, valamint a dupla üvegfelületek között több centiméter vastagságban áramlik a víz.

A víztömegek az épületen belül összekapcsolódnak, így a hőmérséklet-különbségek kiegyenlítődnek.

A gyakorlatban ez magas komfortérzetet jelent, mivel az épületben minden felület azonos hőmérsékletű. A vízház könnyen építhető, fenntartható és energiatakarékos is, ráadásul újrahasznosítható: egy esetleges bontás után a víz visszakerül a természetbe.

A feltaláló júliusban az Energy and Buildings című fontos tudományos szaklapban publikálta – a Kaiserslauterni Egyetem kutatójával, dr. Abolfazl Kheybarival közösen – friss kutatási eredményeit. Ezek tanúsága szerint a technológia által megtakarított energia 54-72% a kétrétegű (Low-E) üveghez képest, és 34-61% a háromrétegű üveghez képest.

Az energiamegtakarítás onnan jön, hogy a víz elnyeli a hőt, mielőtt bejutna az épületbe. Amikor az üvegben lévő víz megfelelő hőmérsékletűre melegszik, átáramoltatják egy tárolótartályba, a helyére pedig hidegebb víz érkezik a WFG-be (Water-filled Glass). Ha csökken a külső hőmérséklet, a tartályban tárolt meleg víz visszaáramlik, melegítve a „falakat”. Tartós hőség esetén a tárolt meleg víz egyszerűen felhasználható a háztartásban.

Forrás: Matyas Gutai/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Kék Bolygó Podcast: A világ detektívüvegen keresztül Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam