2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Földből nyomtatna házakat egy texasi kutatócsoport

A Texas A&M University tudósai kifejlesztettek egy technológiát, amely hozzájárulhat a zöld épületek elterjedéséhez, és forradalmasíthatja az építőipart: 3D-nyomtatással, a talaj felhasználásával nyomtattak ki épületeket. A technológia  fenntartható alternatívája lehet a betonnak.

Az egyetem anyagtudományi professzora, Sarbajit Banerjee elmondta, hogy a 3D-nyomtatás elhozhatja az építőipar megújulását, lehetőséget nyújt ugyanis például arra, hogy egy teljes homlokzatot kinyomtassanak vele. Ugyanakkor ezek a konstrukciók egyelőre nem felelnek meg a hatályban lévő építési előírásoknak, ami komoly kihívás elé állítja a tervezőket és a kivitelezőket.

A kutatócsoport célja az volt, hogy bármilyen kertben megtalálható talajtípusból elő lehessen állítani épületeket.

Egyre többen hívják segítségül a 3D-nyomtatást a beton előállításához, a kutatócsoport viszont teljes paradigmaváltást szeretne: a betont természetes forrásból származó anyagokkal váltanák fel. Ez ugyanis előkészítheti az utat ahhoz, hogy a világszerte elterjedt házak helyett olyan épületeket húzzanak fel, amelyek az adott terület éghajlati viszonyaihoz igazodnak.

A helyi építőanyagok használata csökkentené a szállítási költségeket és az épületek káros környezeti hatásait is. Azonban ahhoz, hogy a betont le lehessen cserélni, szükség van arra is, hogy a talaj teherbíró képességét növeljék, amivel kapcsolatban Banerjee szerint kiválóan haladnak.

Forrás: CEN Online/youtube.com
Neked ajánljuk
A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől Épületbiológia – fókuszban az ember és az épített környezet egymásra gyakorolt hatása Gyomokból és rákhéjakból fenntartható biobeton Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam