2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óvó kagylóhéj emberi hajlékokban kap új esélyt

A Newtab-22 az élelmiszer- és akvakultúra-iparból származó tengeri kagylóhéjhulladékot egy olyan innovatív, fenntartható anyag kifejlesztésére használta, amely nagyon sok szempontból hasonlít a betonra.

A Sea Stone nevű anyag előállítása a hulladék kagylóhéj leőrlésével indul, melyet ezt követően természetes, non-toxikus kötőanyagokkal kombinálnak. Ez a folyamat terrazzoszerű esztétikát kölcsönöz a forradalmian új anyagnak.

Megalkotói szerint a Sea Stone a beton fenntartható alternatívájává válhat a kisüzemi termékek előállítására, mivel a két anyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ennek oka az, hogy a tengeri kagylóhéj kiemelkedően gazdag kalcium-karbonátban (más néven mészkő), amely a cement előállításának egyik alapanyaga, a beton egyik fő alkotóeleme. Az egyedülálló anyaggal a Newtab-22 törekvése a tengergyümölcsei-iparból származó hulladék csökkentésére irányul, mely évente hétmillió tonna kidobott tengeri kagylót produkál. Ennek a hulladéknak a többsége hulladéklerakókba vagy strandokra kerül.

A cég számos természetes kötőanyaggal kísérletezett az anyag kifejlesztése során, beleértve a cukrot és az agar-agart is, amely a zselatin vegetáriánus alternatívájaként alkalmazott tengeri alga.

Fotó: newtab-22.com
Neked ajánljuk
A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: kp.hu
Vissza
Hírfolyam