2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óvó kagylóhéj emberi hajlékokban kap új esélyt

A Newtab-22 az élelmiszer- és akvakultúra-iparból származó tengeri kagylóhéjhulladékot egy olyan innovatív, fenntartható anyag kifejlesztésére használta, amely nagyon sok szempontból hasonlít a betonra.

A Sea Stone nevű anyag előállítása a hulladék kagylóhéj leőrlésével indul, melyet ezt követően természetes, non-toxikus kötőanyagokkal kombinálnak. Ez a folyamat terrazzoszerű esztétikát kölcsönöz a forradalmian új anyagnak.

Megalkotói szerint a Sea Stone a beton fenntartható alternatívájává válhat a kisüzemi termékek előállítására, mivel a két anyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ennek oka az, hogy a tengeri kagylóhéj kiemelkedően gazdag kalcium-karbonátban (más néven mészkő), amely a cement előállításának egyik alapanyaga, a beton egyik fő alkotóeleme. Az egyedülálló anyaggal a Newtab-22 törekvése a tengergyümölcsei-iparból származó hulladék csökkentésére irányul, mely évente hétmillió tonna kidobott tengeri kagylót produkál. Ennek a hulladéknak a többsége hulladéklerakókba vagy strandokra kerül.

A cég számos természetes kötőanyaggal kísérletezett az anyag kifejlesztése során, beleértve a cukrot és az agar-agart is, amely a zselatin vegetáriánus alternatívájaként alkalmazott tengeri alga.

Fotó: newtab-22.com
Neked ajánljuk
Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz A jövő irodaépületei az egészségünk szempontjából is fenntarthatóbbak lehetnek A polisztirol-alapú hőszigetelés is lehet fenntartható? Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: kp.hu
Vissza
Hírfolyam