2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az óvó kagylóhéj emberi hajlékokban kap új esélyt

A Newtab-22 az élelmiszer- és akvakultúra-iparból származó tengeri kagylóhéjhulladékot egy olyan innovatív, fenntartható anyag kifejlesztésére használta, amely nagyon sok szempontból hasonlít a betonra.

A Sea Stone nevű anyag előállítása a hulladék kagylóhéj leőrlésével indul, melyet ezt követően természetes, non-toxikus kötőanyagokkal kombinálnak. Ez a folyamat terrazzoszerű esztétikát kölcsönöz a forradalmian új anyagnak.

Megalkotói szerint a Sea Stone a beton fenntartható alternatívájává válhat a kisüzemi termékek előállítására, mivel a két anyag hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Ennek oka az, hogy a tengeri kagylóhéj kiemelkedően gazdag kalcium-karbonátban (más néven mészkő), amely a cement előállításának egyik alapanyaga, a beton egyik fő alkotóeleme. Az egyedülálló anyaggal a Newtab-22 törekvése a tengergyümölcsei-iparból származó hulladék csökkentésére irányul, mely évente hétmillió tonna kidobott tengeri kagylót produkál. Ennek a hulladéknak a többsége hulladéklerakókba vagy strandokra kerül.

A cég számos természetes kötőanyaggal kísérletezett az anyag kifejlesztése során, beleértve a cukrot és az agar-agart is, amely a zselatin vegetáriánus alternatívájaként alkalmazott tengeri alga.

Fotó: newtab-22.com
Neked ajánljuk
Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban A fenyő magas világpiaci ára adhat esélyt egy új magyar építőanyagnak 45 ezer műanyag palackból épült közkönyvtár Ghánában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: kp.hu
Vissza
Hírfolyam