2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európa-szerte kizöldülnek a tetők

Egész Európában növekszik a zöldtetők nagysága. Ezzel párhuzamosan egyre több ország, térség, város előrelép a szabályozásában és a támogatásában.

Az 1990-es és 2000-es évek elején a zöldtetőépítésben vezető szerepünk volt Európában, mára elveszítettük ezt az előkelő helyet. De­zsényi Péter, a Zöldtető- és Zöldfal­építők Szövetsége (ZÉOSZ) elnöke szerint azonban mára eljutott a szakma oda, hogy nem számít különleges dolognak a zöldtető és a zöldhomlokzat a városokban, az a mindennapok részévé vált – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Bécsben nagyon régóta kötelező zöldtetőket és zöldhomlokzatokat építeni, ahogy több svájci tartományban is előírás. Németországban tízmillió négyzetméter nagyságú zöldtetőt építenek évente, összességében pedig már százmillió négyzetméternyi készült el. Budapesten is van olyan városrész, például a XII. kerület, ahol a Városrendezési és Építési Szabályzat bizonyos ingatlanok esetén kötelezően előírja a zöldtető létesítését.

Hazánkban óriási lehetőség van ezen a területen – léteznek olcsó technológiák is, nem muszáj a két-háromszázezer forintos négyzetméterenkénti megvalósítási árral számolni.

Dezsényi Péter ugyanakkor kiemelte, hogy a zöldtető akkor működik jól bárhol a világon, ha a szabályozása, a szabványai rendben vannak, és az építése támogatott.

A zöldtetők típusai

  • Az extenzív zöldtető ültetőközege 5-10 centiméter magas, jellemző növényei a szárazságtűrő, ellenálló évelők, főleg a pozsgások. Folyamatos fenntartási munkát nem igényel, csak időszakos gyomlálást, öntözést. Emberi tartózkodás itt nem jellemző, elsősorban ökológiai szerepe miatt fontos.
  • Az intenzív zöldtetőn az ültetőközeg vastagsága legalább 30 centiméter, és ha a statikai viszonyok ezt lehetővé teszik, akár 1-1,5 méter vagy ennél mélyebb is lehet. Ez a zöldtető alkalmas kerti használatra, emberi tartózkodásra is, ugyanakkor rendszeres fenntartási munkát igényel.
  • A biodiverz zöldtetőn legalább 10 centiméteres ültetőközeg van. A vegetáció 25-30 növényfajból áll, őshonos, az adott ökológiai viszonynak megfelelő fajokból és fajtákból. A fajgazdagságnak és az állatok számára kialakított menedékhelyek (rovarhotelek, búvóhelyek) kihelyezésének köszönhetően önfenntartó élőhely kialakulására van lehetőség.
Neked ajánljuk
Fenntartható beton készítésével kísérletezik a Facebook Az emelkedő tengerszint világszerte gondolkodásra készteti az építészeket Energiapozitív szálloda épül Norvégiában Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam