2021. május 16., Botond, Mózes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem kell reflektor, hogy ezek a fényben úszó épületek felkeltsék a figyelmedet

Sötétben foszforeszkáló házak? Lámpák helyett ragyogó fürdőszobai fugák? Egyedi és akár sötétben is látványos homlokzati dizájnmegoldások? Nem, ez nem egy új skandináv projektmunka, hanem egy magyar kutatók által tökéletesített innováció: a weberNEON család.

Több mint hétévnyi kutatómunka eredményeként a Saint-Gobain Weber a világon egyedülálló fejlesztéssel lepte meg az építőipart. A magyar kutatók által véglegesített fejlesztésnek köszönhetően megszületett a NEON család, amelynek tagjai olyan különleges festékek és fugák, melyek a sötétben fénylő megjelenést kölcsönöznek az épületeknek kültéren és beltéren egyaránt – számolt be a Lakáskultúra.

A fejlesztés során úgy változtatták meg a vállalat jól ismert, magas minőségű anyagainak mikrostruktúráját, hogy a weberNEON termékekkel borított felület napfénnyel vagy mesterséges fénnyel töltődik, és sötétben a magába szívott energiát fény formájában bocsátja ki, ragyogó hatást kiváltva.

Bár sokan szinonimaként használják, a fluoreszkálás és a foszforeszkálás nagyon eltérő technológiát, jelenséget takarnak. A fluoreszkálás esetén a gerjesztő hatás megszűnte után a fénykibocsátás rövid ideig marad meg (pár perc), de nagy erővel adja vissza. A Weber innovatív termékei ezzel szemben foszforeszkálnak, vagyis a megvilágítás után hosszabban, órákon keresztül képesek leadni a „tárolt” energiát fény formájában.

Forrás: Weber Hungary/youtube.com

A fényfestékek és -fugák feltöltésére a napfény a leghatékonyabb, ezért elsősorban a világos terekbe javasolják a Weber szakemberei. Sötétebb helyiségekben a napfényhez legközelebb álló fényhullámhosszt, az UV-t, illetve hideg fényű fehér fényt alkalmazhatunk, hogy az emberi szem számára kellemesebb hatást érjünk el.

A több mint 7 évig tartó fejlesztés során megszületett innovatív fényvakolatokat és a fényfestékeket jellemzően díszítési célokra javasolják, elsősorban ott, ahol az épület homlokzata ezt építészetileg lehetővé, indokolttá teszi. Így többek között alkalmas lehet nyílászárók körüli tagozatok, erkélyek, loggiák vagy akár a házszám kiemelésére is, míg a fényfugák fürdők és akár konyhák megjelenését tehetik még izgalmasabbá.

Neked ajánljuk
Gyomokból és rákhéjakból fenntartható biobeton Újrahasznosíthatatlan műanyagok hozhatnak friss színt a fenntartható építészet világába Mi kell az ingatlanpiac kizöldüléséhez? A zajos utcák zavarják a madárfiókák énektanulását és az immunrendszerük fejlődését Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam