2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövőben még vonzóbb lehet a fenntartható építkezés

A Magyar Nemzeti Bank „Új Otthon Program” bevezetésével támogatná az új, „zöld” lakások vásárlását, építését – derült ki Matolcsy György írásából.

Matolcsy György szerint az MNB elkötelezett a lakáspiaci fordulatban. A jegybank elnöke szerint a lakáskínálatot kellene erősíteni oly módon, hogy piacon megjelenő új lakások „zöldek” és energiatakarékosak legyenek. Ennek jegyében 0 százalékos kamatozású lakáshitelek bevezetését javasolja az MNB – ismertette az Üzletem.hu.

A jegybank elnökének Növekedés.hu oldalán publikált írását elemezve a Bankmonitor a következőkben foglalta össze a konstrukció eddig ismertetett részleteit:

  • Kamatmentes lakáshitelt igényelhetnének az új építésű lakást vásárló vagy építkezni kezdő családok.
  • 10 éves futamidővel tervezik bevezetni az új konstrukciót. 
  • A hitelnek lenne egy maximális összege, felső határa. 
  • A vevők – magánszemélyek – mellett a kivitelezők számára is elérhető lenne ez a kedvezményes konstrukció.
  • Új építésű – „zöld” és energiatakarékos – lakások vásárlására, építésére lehetne fordítani az új kamatmentes kölcsönt.
  • A vásárláshoz, építéshez felhasználható az új hitelkonstrukció mellett a vevő saját megtakarítása, a különböző állami támogatások és banki lakáshitelek is.
  • A kölcsönhöz nem kapcsolódna jelzálogjog – nem szükséges ingatlanfedezetet biztosítani hozzá –, a jegybanknak egy piaci biztosítás megkötése szolgálna biztosítékul. Vélhetően valamilyen törlesztésbiztosítás megkötésére lenne szükség.
  • Közvetlenül a jegybankon keresztül lenne elérhető a konstrukció, az egyes kereskedelmi bankok a bírálati folyamatban – előbírálatot végeznének el – vennének részt.

Valószínűleg az új hitel – a maximális összege miatt – nem fogja teljes egészében helyettesíteni a meglévő lakáscélú támogatásokat és hiteleket. Inkább kiegészítője lehet a meglévő konstrukcióknak a megfelelő energiatakarékosságú, új építésű lakások vásárlásakor. Jelenleg az  MNB kamatmentes lakáshitele egy javaslat, bevezetésére nem került sor. Éppen ezért a fent leírt feltételek, kondíciók még nagymértékben változhatnak. 

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam