2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gigantikus tetőkert épül Párizsban

Becslések szerint 2022-ben készülhet el Franciaország legnagyobb kiállítási központjának, a párizsi Expo Porte de Versailles 6. pavilonjának a tetején Európa legnagyobb zöldtetője.

A városi kert mintegy 14 000 négyzetméter területet fed majd le, ami kb. két futballpályának felel meg. A Párizs 15. kerületében található kiállítótér azzal a céllal jött létre, hogy népszerűsítse a fenntartható városfejlesztés modelljét, és alternatívákat kínáljon a mezőgazdaság számára.

A tervek szerint 30 különféle növényfajt termesztenek majd organikusan, így a tetőkert egy peszticidektől és vegyi anyagoktól mentes tér lesz, ami az elképzelések szerint a városi biológiai sokféleségnek is kedvezhet – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A projekt további különlegessége, hogy újszerű technológiákat is alkalmaznak a termesztés során, mint pl. a hidroponika (a növények kókuszrost szubsztrátumon nőnek), vagy az aeroponika (a növényt felfüggesztik, a gyökerek a szabadban pedig könnyedén elérhetik az „oxigéntelítettség” állapotát).

A zöldtető tervezői az Agripolis és a Cultures en Ville cégek. Becsléseik szerint a kertben naponta közel 1 tonna gyümölcsöt és zöldséget állítanak majd elő, mellyel a cél a környező üzletek és helyi vállalkozások, családok ellátása. A tervezők a projekt kapcsán bizakodók, egyben remélik, hogy a modellt más nagyvárosokba is továbbvihetik majd.

Az új párizsi kert vélhetően úttörő lesz mind termesztéstechnikákban, mind a szén-dioxid-lábnyom minimalizálásában, ami kiemelten fontos egy olyan országban, ahol az élelmiszerek által megtett átlagos távolság körülbelül 1200 kilométer.

Neked ajánljuk
Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam