2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet

A világ minden tájáról származó téglaépületeket díjazó Brick Award együttélés kategóriájában idén egy ruandai projektet díjaztak, amely az ország éghajlati viszonyaihoz alkalmazkodó, a hagyományokat és a lakók életfeltételeinek javítását is szem előtt tartó mintaotthon megalkotását tűzte ki célul.

A Ruandai Lakásügyi Hatóság és a MIT Ruanda Workshop Team közös téglaépületét a ruandai falvakba tervezték. A fenntartható falusi házak prototípusának szánják, amely azokat a rossz állapotú lakóépületeket váltaná le, amelyek közül sok sárból és iszapból készült, így nagy a veszélye annak, hogy az esős évszakban összeomlanak – írta meg az Octogon.

A Rafi Segal építészprofesszor vezette alkotócsoport a tervezés előtt konzultált a helyi mérnökökkel és kőművesekkel, de még a jövőbeli lakókkal is annak érdekében, hogy jobban integrálni tudják a helyi lakásépítési hagyományokat.

A kész koncepció egy alacsony költségvetésű és variálható házat eredményezett, amely a nehéz terepen kis földmunka árán felépíthető, tetején pedig összegyűjti az értékes esővizet, ezzel csökkentve a vízhordásra fordított időt és energiát.

A tervek csak az épület kereteit határozzák meg, a szobák felosztása a lakók igényei szerint alakítható Fotó: brickaward.com

A projekt nemcsak munkát biztosított a helyieknek, de a közösség építéséhez is hozzájárult. Mint Segal professzor megfogalmazta: a tégla sajátossága, hogy egy éppen tenyérre álló, egyszerűen mozgatható alapanyag az egyéneket könnyen részvételre és együttműködésre hangolja.

Forrás: Wienerberger/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam