2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy új Bauhaus életre hívásával segítené a fenntartható európai építészet megszületését az Európai Bizottság

A kezdeményezés célja egy olyan alkotótér létrehozása, ahol építészek, mérnökök, dizájnerek, hallgatók és művészek közösen dolgozhatnak, egy kulturális és fenntartható fordulatot indítva el Európában – mondta el a központ létrehozása kapcsán Ursula Von der Leyen.

Az Európai Bauhaus, amelynek nevét a Walter Gropius által 1919-ben létrehozott, és máig jelentős hatást gyakorló dizájneriskolától kölcsönözték, a NextGenerationEU beruházási és helyreállítási terv részeként, 750 milliárd euróból kerül megvalósításra.

Von der Leyen kiemelte: a kultúra és a fenntarthatóság ügye egyaránt nagy hangsúlyt élvez az unió helyreállítási terveiben.

Az a célunk, hogy a NextGenerationEU egy európai felújítási hullámot indítson el, és az uniót a körkörös gazdaság éllovasává tegye

– húzta alá a biztosság elnöke, kiemelve, hogy a jelenlegi nyersanyag-, energia-, víz- és földhasználat nem fenntartható. „Változtatnunk kell azon, ahogy a természettel bánunk, ahogy gyártunk és fogyasztunk, élünk és dolgozunk, eszünk és fűtünk, közlekedünk és szállítunk.”

Az eredeti Bauhaus ikonikus épülete Dessauban Fotó: shutterstock.com

Az építőiparnak, amely jelenleg az uniós kibocsátás 40 százalékáért felelős, különösen nagy változáson kell átmennie. Von der Leyen szerint ebben fontos szerepet játszhatnak a természetes alapanyagok, elsősorban a fa, illetve az okosmegoldások, amelyek az energiafelhasználás csökkentését segíthetik elő.

Az Európai Bauhaus kapcsán kiemelte: ez nem csak egy környezetvédelmi kezdeményezés, kulturális is. Minden mozgalomhoz kapcsolódik egy érzület, egy megjelenés. A rendszerszintű változásnak esztétikára is szüksége van – a stílust össze kell hozni a fenntarthatósággal – jelentette ki.

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam