2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ez nem egy egyszerű toronyház – szabályos életközösség

A Lissoni & Partners építésziroda egy toronyházba öntött önellátó kertvárost tervezett. A Lissoni Casal Ribeiro toronyház kortárs módon reflektál a városi terek fejlődésére, igényeit, törekvéseit tekintve sokkal emberibb, jobban tiszteli a természetet és az időt. 

Az idén harmadszor kiírt Skyscraper Challenge a magasépítési struktúrák legfrissebb, egyedi szemléletű tervezését díjazza. A megmérettetésen kiemelt figyelmet kap a fenntartható rendszerek innovatív tervezése, valamint a gazdasági, társadalmi és kulturális problémákra való érzékenység. Az olasz Lissoni & Partners tervezői egy „vertikális ökoszisztémát” álmodtak papírra, függőleges kertekkel.

A Lissoni Casal Ribeiro toronyház egy fát idéz, az Octogon szerint nem csupán szimbolikusan:

megjelenik a törzs és az ágak, mi több, ebből épül fel a struktúra, ezekből fejlődik ki maga az épület: elnyeli az esővizet, akár egy fa, energiát gyűjt a napból és a szélből, hogy elektromos árammá alakítsa a maga számára.

A pályázati kiírás értelmében az épületet városi környezetbe, egy 130 x 80 méteres telekre tervezték. A felhőkarcoló az elsődleges funkcióknak otthont adó központi magból fejlődik ki, amelyet hatalmas függőkert vesz körül. A külső és belső terek egyensúlya egy lényegében önellátó kertvárost alkot.

A Lissoni Casal Ribeiro látványterve Fotó: Lissoni & Partners/octogon.hu

Az épületen belüli funkciókat vertikálisan osztották el: az alsóbb szintekre kerültek a közösségi és kulturális terek, míg közvetlenül felettük találhatók a talaj nélküli művelési rendszert használó zöldségeskertek.

A Lissoni Casal Ribeiro tervezőcsapata szerint 2020 és az új világjárvány leleplezte a struktúráink gyengeségeit, hiányosságait, így most újragondolhatjuk a városainkat és az infrastruktúránkat.  Ezért alkottak egy, az energiát előállító, optimalizáló és újrafelhasználó rendszert, egy tökéletes mikroklímát, amely szűri a levegőt, elnyeli a szén-dioxidot, szabályozza a páratartalmat, újrahasznosítja az esővizet, továbbá védelmet nyújt az erős napsütéssel és a város zajával szemben.

Neked ajánljuk
A reziliens épületek lesznek a Nemzetközi Zöld Építés Hetének középpontjában Az építőipar rengeteg hulladékot termel – de van, amikor egyenesen újrahasznosítja azt Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam