2021. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okostégla jelentősége tovább nőhet a szigorodó energetikai előírásokkal

Egy új ház építésének kulcsfontosságú építőanyagát képezik a falazóelemek, amelyek között ma már két olyan téglatípus is megtalálható, melyek egyedülálló kialakításuk révén alapjaiban segítik hozzá az ingatlantulajdonosokat környezettudatos céljaik megvalósításához.

Az élet minden területén megjelennek azok a termékek, használati eszközök, melyek többet tudnak, mint a hagyományos társaik – gondoljunk csak az okostelefonokra, okosórákra. Az okostégla elnevezéssel a gyártó azt szerette volna kifejezni, hogy az építőanyagok piacán is van olyan termék, mely többet ad, mint amit megszoktunk tőle – derül ki az újHÁZ Centrum és a Wienerberger szakértőinek kisokosából.

A termékfejlesztésnek az volt a célja, hogy a külső falazathoz olyan tégla legyen elérhető, amely a hagyományos falazóelemhez képest sokkal magasabb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Az okostéglák akár monolit falazatként, tehát egy rétegben, utólagos hőszigetelés nélkül is alkalmasak az egyre szigorodó épületenergetikai előírások kielégítésére, tehát közel zéró energiaigényű lakóházak építésére.

Kétféle okostéglát különböztetünk meg. Az egyik a klímatégla, mely az egyedi belső szerkezeti kialakításával ugyanolyan falvastagság mellett jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a hagyományos társai. A másik pedig az úgynevezett termotégla, amely a téglába épített szigetelésének köszönhetően akár hatvan százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Fotó: ujhazcentrum.hu

Az okostéglák felhasználásával – a külső szigetelés elhagyásával – a műanyag-felhasználás is kevesebb lehet, ami a környezetbarát megoldásokra fogékony építkezőknek szintén fontos szempont.

Neked ajánljuk
Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert
Tovább a forrásra: ujhazcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam