2021. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az okostégla jelentősége tovább nőhet a szigorodó energetikai előírásokkal

Egy új ház építésének kulcsfontosságú építőanyagát képezik a falazóelemek, amelyek között ma már két olyan téglatípus is megtalálható, melyek egyedülálló kialakításuk révén alapjaiban segítik hozzá az ingatlantulajdonosokat környezettudatos céljaik megvalósításához.

Az élet minden területén megjelennek azok a termékek, használati eszközök, melyek többet tudnak, mint a hagyományos társaik – gondoljunk csak az okostelefonokra, okosórákra. Az okostégla elnevezéssel a gyártó azt szerette volna kifejezni, hogy az építőanyagok piacán is van olyan termék, mely többet ad, mint amit megszoktunk tőle – derül ki az újHÁZ Centrum és a Wienerberger szakértőinek kisokosából.

A termékfejlesztésnek az volt a célja, hogy a külső falazathoz olyan tégla legyen elérhető, amely a hagyományos falazóelemhez képest sokkal magasabb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Az okostéglák akár monolit falazatként, tehát egy rétegben, utólagos hőszigetelés nélkül is alkalmasak az egyre szigorodó épületenergetikai előírások kielégítésére, tehát közel zéró energiaigényű lakóházak építésére.

Kétféle okostéglát különböztetünk meg. Az egyik a klímatégla, mely az egyedi belső szerkezeti kialakításával ugyanolyan falvastagság mellett jobb hőszigetelő képességgel bír, mint a hagyományos társai. A másik pedig az úgynevezett termotégla, amely a téglába épített szigetelésének köszönhetően akár hatvan százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkezik.

Fotó: ujhazcentrum.hu

Az okostéglák felhasználásával – a külső szigetelés elhagyásával – a műanyag-felhasználás is kevesebb lehet, ami a környezetbarát megoldásokra fogékony építkezőknek szintén fontos szempont.

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Újabb támogatással segítik az ökogazdálkodásra vállalkozókat Mennyire éri meg elektromos autóra váltani?
Tovább a forrásra: ujhazcentrum.hu
Vissza
Hírfolyam