2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfelelő szigeteléssel akár 30%-kal kisebb lehet a fűtési költség – és egyben az energiafogyasztás is

Ma már nélkülözhetetlen a megfelelő hatásfokú hőszigetelés, amely komoly költségcsökkentő tényező, fűtésszezonban a hőveszteséget, nyáron a hőterhelést mérsékli, emellett megoldást nyújt a szerkezeten belüli és a belső felületi páralecsapódás problémájára.

A fűtésszezon beköszöntével egyre többen keresnek rá az interneten különböző spórolási tippekre: mivel a legtöbb hő az ablakokon és ajtókon át szökik ki az otthonunkból. A rossz szigetelésű ablakok komoly problémákat okozhatnak – mutat rá a Lakáskultúra.

A nyílászárók miatti hőveszteséghez több folyamat is hozzájárul:

a szivárgás, amikor a levegő ki- és beszivárog a réseken és hézagokon keresztül; a vezetés, amikor a hő áthatol az üvegen; a sugárzás, amikor a hőenergia egy meleg tárgy felől áramlik a közelben lévő bármilyen hűvösebb tárgy felé, míg a hőmérsékletük ki nem egyenlítődik (ez akár 65%-os hőveszteséget is okozhat).

A konvenciós áramlás is fokozza a rossz ablakok hűtő hatását: a meleg levegő felfelé, a hideg levegő pedig lefelé áramlik. Ez a magyarázata annak, hogy a rossz szigetelésű, jeges ablaküveg belső felületéről a hideg levegő a padló felé halad, és még több hideg levegőt szív be az ablak felől. A fenti mozgás természetesen komoly hőmérséklet-csökkenéshez vezet az adott helyiségben.

Mire figyeljünk?

  • Az új ablakok kiválasztásánál ügyeljünk arra, hogy mindig a teljes ablakszerkezet, tehát a keret és az üvegezés együttes hőátbocsátási tényezőjével kalkuláljunk.
  • A jó minőségű alapanyagok, valamint az ajtók és ablakok megfelelő kialakítása mellett árnyékolástechnikai eszközökkel is fokozhatjuk a komfortérzetet. A különböző redőnyök és zsaluziák nyáron passzív hűtési rendszerként működnek, télen pedig fokozzák a nyílászárók szigetelőképességét, és az értékes napfényt vakításmentesen vezetik a belső térbe.
  • Utólagos ablakszigetelés: a megengedettnél nagyobb légáramlást okozó hézagok azért jöhetnek létre, mert a tok és a szárny közötti ütközőfelületek nem simulnak össze megfelelően, illetve a tok és a falszerkezet közötti hézag tömítése nem tökéletes. Az így keletkező hézagokat mindenképpen tömíteni kell, olyan szigetelőanyagokkal, amelyek rugalmasan változnak a hézag nagyságától, formájától függően.
Neked ajánljuk
Az építőipar rengeteg hulladékot termel – de van, amikor egyenesen újrahasznosítja azt Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Vértezd fel magad néhány trükkel, hogy kevesebb energiával védekezhess a közelgő őszi hideg ellen! Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: lakaskultura.hu
Vissza
Hírfolyam