2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miért jó dolog a vályog?

A vályog remek építőanyag: évezredek óta használják, és számtalanszor bizonyított már, ökológiai és épületbiológiai aspektusból remek anyag. Egy időben sok bírálat érte, de az utóbbi időben újra divatba jött, nem véletlenül.

Sokan átélhették már, ha máshol nem, egy skanzenben, hogy a vályogház nyáron hűvös, télen pedig meleg. Nyilván vannak kevésbé előnyös tulajdonságai is, de a rossz tapasztalatok sokszor a helytelen alkalmazásból erednek – írja a Profitline.

Mindent összevetve a vályognak sokkal több a pozitív tulajdonsága, mint a negatív: környezetbarát; nagy mennyiségben rendelkezésre áll; olcsó; adalékoktól mentes, ezért az allergiások is bátran használhatják; jó a hőtároló képessége; szén-dioxid-semleges; jól alakítható; alacsony energiaigényű és természetesen szabályozza a helyiségek páratartalmát.

A legtöbb kritika a vályogot a vízre és a nedvességre való érzékenységgel kapcsolatban éri, viszont a mai vályogtechnológiákkal, körültekintő alapozással és megfelelő talajvíz elleni szigeteléssel elkerülhetők az ezzel kapcsolatos problémák.

Napjainkban az építőipar az erősen környezetterhelő iparágak közé tartozik, ezért nagy jelentősége van a természetes, környezetre és egészségre ártalmatlan anyagok és technológiák alkalmazásának. A vályog használatával járó kellemetlenségeket mára sikerült kiküszöbölni: megszűnt a régebben annyira jellemző szúrós szag, illetve öt napra nőtt a bekevert vályog felhasználhatósága.

Vályogrostlapokkal, vakológéppel, valamint gyári vályogtéglával az építkezés gyors is lehet. A vályogrostlapok vastagabbak és nehezebbek a gipszkartonnál, cserébe viszont sokkal jobban szigetelik a hangot és szabályozzák a párát. A vályogtégla akár külső, akár belső falak készítését is lehetővé teszi, de formálhatósága miatt akár belsőépítészeti megoldások létrehozására is alkalmas. A BIOKAY webáruházban elérhető vályogvakolatok 1-1,5 cm vastagságban felhordva már meg tudják teremteni a kellemes vályogos klímát, és szinte bármilyen falra alkalmazhatók. 

Neked ajánljuk
A reziliens épületek lesznek a Nemzetközi Zöld Építés Hetének középpontjában Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Tovább a forrásra: profitline.hu
Vissza
Hírfolyam