2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rengeteg magyar otthon szorulna korszerűsítésre

Magyarországon a 2,7 millió családi háznak csupán 5-10 százaléka tekinthető energetikailag korszerűnek, az épületek több mint 60 százalékára jelentős felújítás vár még – közölte a Knauf Insulation Kft. és a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesülete csütörtökön az MTI-vel.

Regionális összehasonlításukból kiderült, hogy míg Magyarországon a családi házaknak mindössze 20 százaléka szigetelt, addig az 1,4 millió osztrák családi ház 80 százaléka, az 5 millió lengyel ház 59 százaléka, a 800 ezer szlovák családi otthon 35 százaléka, a Csehországban található 1,5 millió háznak a 25 százaléka tartozik ebbe a kategóriába.

Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik, így ha ez a trend folytatódik, akkor a csaknem 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani

– állapították meg a tanulmányban. Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója szerint az energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása és a fűtés-korszerűsítés.

Mindez azért fontos, mert egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet. Példaként említették, hogy a homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtésszámla átlagosan 35 százalékkal csökkenthető, a befektetés ára pedig akár 8-10 év alatt megtérülhet.

Neked ajánljuk
A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam