2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Át kell alakítani az épületeinket

Ürge-Vorsatz Diána, a CEU Környezettudomány és Környezetpolitika Tanszékének vezetője nemzetközi csapatával a nullakibocsátású épületek lehetőségét vizsgálta. Az eredmények alapján már szinte minden régióban elérhető áron létezik olyan technológia, amellyel megvalósítható lenne az épületek zéró vagy közel zéró emissziója.

A számítások alapján az épületek felelősek az energetikához köthető üvegházgáz-kibocsátás mintegy 39 százalékáért. Ha nem sikerül jelentősen csökkentenünk az épületek emisszióját, úgy nem tudjuk tartani a párizsi klímaegyezmény célját, a globális felmelegedés 1,5-2 Celsius-fokban történő korlátozását – írja a 24.hu.

Ürge-Vorsatz Diána és kollégái arra jutottak, hogy a fenntartható épületek költségei megegyezhetnek, sőt akár alacsonyabbak is lehetnek, mint a hagyományos módszerekkel létrehozott épületeké.

Bár a kedvező változások már sok helyen megkezdődtek, a meleg és magas páratartalmú területeken lévő kereskedelmi épületek, illetve a műemlék épületek átalakítása továbbra is problémát jelent. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a jelentősebb átépítések rövid távon még mindig igen költségesek. Komoly kihívást jelent az is, hogy miként lehet fenntarthatóan megoldani az épületek hűtését.

A szakértők szerint a kulcs az lehet, ha sikerül az épületek tulajdonságai révén maximalizálni az energiahatékonyságot, az energiaigényt pedig helyi, megújuló forrásokból származó energiával biztosítani, az újrahasznosítható és bioalapú építőanyagok pedig tovább csökkenthetik a kibocsátást.

Ürge-Vorsatz Diána hozzátette: ha a század közepére globális szinten el akarjuk érni a zéróemissziós építőipart, a technológiának már most standarddá kell válnia.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam