2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy ipari csarnok is lehet fenntartható

Növényekből felépülő homlokzat, természetes szellőzés, moduláris belső és rengeteg növény tesz a trópusi klímán is élhetővé és környezetbaráttá egy acélgyártással foglalkozó vietnami üzemet.

Különleges gyárépületet adtak át Vietnamban, egy ipari park közepén, Ho Chi Minh városától (azaz Saigontól) 50 kilométerre, lényegében az ország gazdasági centrumában: a Jakob Factory lett az első, teljesen természetes szellőzéssel működő gyártási csarnok Vietnamban.

A svájci gyár és a tervezésben számára segítő két svájci építésziroda alapos munkát végzett:

a növényi homlokzat mögött tökéletesen moduláris belső falak segítik a munkaterületek intelligens elosztását, együtt pedig egy rugalmas és kényelmes munkaterületet eredményeznek.

A Jakob Factory új csarnoka – amelyet a szintén svájci központú G8A és Rollimarchini építészirodák segítségével valósítottak meg – mérföldkő lehet, egy új hivatkozási pont a vitetnami iparban uralkodó káros építési gyakorlattal szemben.

Fotó: Oki Hiroyuki/octogon.hu

Az új épület passzív dizájnelemekre támaszkodik, egyik célja a föld megkímélése. A jellemzően horizontálisan terjeszkedő ipari épületekkel szemben ez a gyár vertikálisan, a hasznos zónák egymás fölé helyezésével terjeszkedik. Ez a robusztus szerkezet a lehető legtöbb földet szabadon hagyja, egyúttal kültéri helyeket kínál a dolgozóknak.

A tervezéskor támaszkodtak a helyi építészet hagyományaira, amely a természetes ventilációt biztosító tekintélyes árnyékolókkal és nyitott homlokzatokkal védekezett a hőség ellen.

Ezt az alaptudást egészítették ki a legújabb anyagok használatával, miközben a szellőzésre rásegítenek egyszerű ventilátorokkal, sokkal komfortosabb hőérzetet teremtve.

Fotó: Oki Hiroyuki/octogon.hu

Az épületen a biofildizájn is megjelenik: a nyitott homlokzatot buja növényzet alkotja. A homlokzat függesztett szerkezetét a talajtól a tetőig feszített kétrétegű acélsodrony háló képezi. Fent a vízszintes geotextília védelmet nyújt az esőtől, szűri a napfényt, a párologtatással hozzájárul a hőmérséklet csökkentéséhez, tisztítja a levegőt, valamint megköti a porrészecskéket.

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam