2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Klímával fűteni?

Az Európai Unió és benne Magyarország szigorú vállalásokat tett azért, hogy 2050-ben a közösség karbonsemleges legyen, csökkentse a légkör szén-dioxid-terhelését. A dekarbonizáció egyik „főszereplője” a hőszivattyú lehet, hiszen egységnyi villamos energiából több egységnyi, akár ötször-hétszer annyi hőenergiát képes előállítani azáltal, hogy megcsapolja, kiszivattyúzza a környezet hőjét.

Itthon még kevésbé gyakori megoldás a klímaberendezéssel történő fűtés. Ez több okra is visszavezethető. Egyrészt nincs benne még a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan lehet fűteni is: előfordul, hogy még a klímatulajdonosok sem ismerik ezt a funkciót, pedig a jelenleg forgalmazott készülékek nagyobbik része már remekül használható minden szezonban.

Azzal kapcsolatban is sokan bizonytalanok, hogy ez a fűtési forma mennyire érheti meg anyagilag. Sokan gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt, és hogy a meglévő gázfűtésük úgyis erre a célra van, minek vesződnének ezzel.

Egy jól működő, pláne korszerű gázfűtéses lakás tulajdonosát nem érdemes rábeszélni, hogy álljon át a hőszivattyúra, de aki új építést fontolgat, vagy komoly felújítás előtt áll, az mindenképp nézzen utána ennek a megoldásnak– különösen, ha klimatizálásban is gondolkozik.

Manapság számtalan hőszivattyús megoldás áll rendelkezésre; levegős, vizes földszondás stb., de tény, hogy bizonyos feltételek mellett a legjobb hatásfokú hőszivattyú a fűtésre is optimalizált inverteres klíma. Elsősorban azért, mert nincs szükség közvetítő közegre, a hő a legkevesebb hőlépcsőn, hőcserélőn keresztül jut el a szabadból a lakásba.

A klímafűtés mellett nemcsak gazdaságossági és környezetvédelmi, hanem kényelmi és komfortérvek is szólnak. Nem kell az egész házat melegen tartanunk, elég csak temperáló fűtést alkalmazni, és azt a helyiséget gyorsan – 5-6 perc alatt – felfűteni, ahol éppen tartózkodni szeretnénk. Akár hagyományos, akár padlófűtésünk van, jelentős energiát takaríthatunk meg, ha a klímát csak kiegészítő fűtésre használjuk. A technológiáról az Ezermester oldalán olvashatunk részletesen.

Neked ajánljuk
Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Várhatóan október 4-én indul a Magyar Nemzeti Bank Zöld Otthon Programja A megújuló energia felé fordul az IKEA Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam