2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát cementből készítettek járdát ausztrál kutatók

A University of Sydney kutatói olyan cementet fejlesztettek ki, amely hamu, csiszolt üveg és gáz halmazállapotú szén-dioxid egyedülálló keverékéből készült.

A szén-dioxiddal dúsított cementhez felhasznált hamu a szénégetésből származik, az üveg pedig újrahasznosított alapanyag – Ausztráliában az évente előállított 1,4 millió tonna üveg kevesebb mint felét hasznosítják újra – írja a Greendex.hu.

Ellentétben a hagyományos betonnal, az új anyag termelése egyáltalán nem energiaintenzív folyamat:

a belőle létrehozott járdával a kutatók 752 kg homok nehézgépi kitermelését és 327 kg szén-dioxid kibocsátását spórolták meg.

Az új technológia tulajdonképpen „bezárja” a szén-dioxidot ásványi formában a betonba, ezáltal megakadályozva azt, hogy az üvegházhatást okozó gáz bejusson a légkörbe. A kutatás következő fázisa 12 hónapos monitorozás, mely során kiderül, hogy az ökojárda a várt módon teljesít-e, és ugyanúgy ellenáll-e mindennek, mint ahogy egy hagyományos beton.

Ránézésre semmi különleges, pedig lehet, hogy ez a járda az építőipar új korszakába vezet Fotó: Professor Ali Abbas/sydney.edu.au
Neked ajánljuk
Megerősítette a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettségét a Tesco 50 új bringával bővült a MOL-Bubi Házi trükkök és ötletek műanyag palackok újrahasznosítására (videó) A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam