2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát cementből készítettek járdát ausztrál kutatók

A University of Sydney kutatói olyan cementet fejlesztettek ki, amely hamu, csiszolt üveg és gáz halmazállapotú szén-dioxid egyedülálló keverékéből készült.

A szén-dioxiddal dúsított cementhez felhasznált hamu a szénégetésből származik, az üveg pedig újrahasznosított alapanyag – Ausztráliában az évente előállított 1,4 millió tonna üveg kevesebb mint felét hasznosítják újra – írja a Greendex.hu.

Ellentétben a hagyományos betonnal, az új anyag termelése egyáltalán nem energiaintenzív folyamat:

a belőle létrehozott járdával a kutatók 752 kg homok nehézgépi kitermelését és 327 kg szén-dioxid kibocsátását spórolták meg.

Az új technológia tulajdonképpen „bezárja” a szén-dioxidot ásványi formában a betonba, ezáltal megakadályozva azt, hogy az üvegházhatást okozó gáz bejusson a légkörbe. A kutatás következő fázisa 12 hónapos monitorozás, mely során kiderül, hogy az ökojárda a várt módon teljesít-e, és ugyanúgy ellenáll-e mindennek, mint ahogy egy hagyományos beton.

Ránézésre semmi különleges, pedig lehet, hogy ez a járda az építőipar új korszakába vezet Fotó: Professor Ali Abbas/sydney.edu.au
Neked ajánljuk
Az energiatakarékos és komfortos tetőtér záloga az ablakok körültekintő beépítése Karbonsemleges cementgyár épül Svédországban Saját emojit kapnak a villanyautók, de hogy milyet, az rajtad is múlhat Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam