2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jövő irodaépületei az egészségünk szempontjából is fenntarthatóbbak lehetnek

A világítási megoldások kidolgozásakor az irodaépületekben nemcsak az energiahatékonyságra, de az emberi szervezet igényeire is érdemes lenne odafigyelni. Biológiai óránk elhangolódását ugyanis a nem megfelelő beltéri megvilágítás is okozhatja.

Szemünk a látáson kívül közvetett módon a cirkadián ritmusunk pontos működéséért is felelős – hívták fel a figyelmet WELL Kanapé webinárium sorozat őszi harmadik alkalmának előadói.

A belső óránk és az életritmusunk közötti eltérések komoly hatással lehetnek az életünkre és a jóllétünkre, mert ezek megnövelik bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát és csökkentik a produktivitást.

Felhasználóbarát megoldások segítségével olyan világítást építhetünk ki a beltéri környezetben, ami részben pótolni tudja a természetes világítás változó intenzitását és színhőmérsékletét, ezáltal segíti az immunrendszer megfelelő működését és a felhasználó testi és mentális egészségét.

A cirkadián elnevezés a latin „cirka” valami körüli vagy közel álló és a „dian” nap szavakból ered, ismertette dr. Szabó Ferenc egyetemi docens, a Pannon Egyetem Fény- és Színtan Laboratóriumának vezetője az előadásában. Az emberiség az életét az évszakok és a napszakok változásának ciklusa szerint éli.

 A nem megfelelő vagy elkésett fényhatás megzavarja a normál cirkadián ritmust, ami elhízást, cukorbetegséget, alvászavart, depressziót és egyéb testi vagy mentális betegségeket okozhat.

Ezt a káros hatást csökkenteni lehetne, ha a felhasználók több időt töltenének a szabadban, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor a beltéri világítás figyelembe venné az szervezetnek azt az igényét, hogy az emberi szemet érő fény a napfényhez hasonlóan változó intenzitású és színképi összetételű legyen.

A napszaknak megfelelő intenzitású és hőmérsékletű fény használatával otthon is kísérletezhetünk Fotó: shutterstock.com

A cirkadián világítás ma már elérhető, de a hagyományos világításhoz képest drágább, mert a munkahelyi világítási szabvány kielégítéséhez szükségeshez képest többszörös LED-világítást kell kiépíteni, mivel a fényforrások egyes csoportjai reggel és délelőtt, más részei délután és este aktívak. A nyugtató és élénkítő beállítások vezérléséhez intelligens vezérlés is szükséges. 

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: hugbc.hu
Vissza
Hírfolyam