2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezettudatos épületek a világ körül

A környezetbarát építészet és életmód megteremtése ma már globális prioritásnak számít, és ez szerencsére esztétikusabb, élhetőbb, szebb megjelenésű városi közösségi és egyéni életfeltételeket is biztosít.

A zöld építészet vagy zöld tervezés az épületek oly módon történő megközelítése, ami minimalizálja az építési projektek káros hatásait az emberi egészségre és a környezetre egyaránt. A Rakéta összeállításából példaértékű megoldásokat ismerhetünk meg a világ minden tájáról.

Kolumbia

A Santalaia a világ egyik legnagyobb, élő-függőleges háza több mint 80 000 növénnyel, 33 368 négyzetméteren. Az elsősorban lakóházként működő bogotai épület növényzete évente körülbelül 2000 tonna káros gázt szűr ki a levegőből, és persze szigeteli is az épületet, csökkentve a klímahasználatot. A növényzetet a lakókörletek zuhanyzóiból származó újrahasznosított vízzel táplálják.

Forrás: Greenroofs.com/youtube.com

Japán

Az ACROS International Hall elsősorban a kulturális élet előmozdítására épült. 15 lépcsőzetesen elhelyezett teraszával 50 ezer növénynek ad otthont. A projekt sikeresnek bizonyult abban a tekintetben is, hogy kielégítette a város zöldfelület iránti igényét, ugyanakkor biztosította a fejlesztők számára azt is, hogy befektetésük a helyszínen megtérüljön.

Fotó: Greenroofs.com/youtube.com

Szingapúr

A WOHA építésziroda által tervezett Oasia Hotel Downtown 27 emelet magas épületét borító alumíniumháló 20 növényfajnak ad otthont, vagyis afféle függőleges kertként egy azonos alapterületet elfoglaló park által kínált zöldfelület mennyiségének körülbelül tízszeresét nyújtja.

Forrás: Far East Organization Property Sales/youtube.com

További inspiráló példákért érdemes felkeresni a Rakéta oldalát.

Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre Mintaházpark segítségével válhatnak fenntarthatóbbá a magyar otthonok Tévhitek és tények a biogazdálkodásról Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam