2021. október 15., Teréz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elméletileg már minden adott a nullenergiás otthonokhoz

Az egyes épületek esetében a fűtés-hűtéssel kapcsolatos kibocsátásokat – sőt minden működési kibocsátást – a ma rendelkezésre álló technológiákkal le tudunk csökkenteni nullára éves szinten. Ez gyakorlatilag mindenhol a világon elérhető realitás – hangsúlyozta az Azonnalinak adott interjúban Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

Ma Magyarországon az összes felhasznált energia fele fűtésre megy el, méghozzá feleslegesen. Ez a pazarlás iszonyú energiaimporttal jár, függünk az importgáztól, hatalmas légszennyezettséggel jár, hiszen még egy csomó helyen szénnel, fával vagy a szegények akár szeméttel fűtenek. Mindezt ki lehetne küszöbölni: vagy teljesen lenullázni, vagy minimálisra csökkenteni – hangsúlyozta Ürge-Vorsatz Diána.

A szakember emlékeztetett: egy építőipari szakemberek és vezető nemzetközi tudósok részvételével nemrég elvégzett kutatás alapján a nettó nulla energiakibocsátású épületek már globálisan megvalósíthatók. 

Az európai green deal és a válságkezelés kapcsán rendelkezésre álló források fontos lehetőséget kínálnak arra, hogy az épületeink működtetéséhez kapcsolódó hatalmas energiafelhasználást és -pazarlást megszüntessük.

A klímakutató szerint új építés esetében a klímatudatos megoldásoknak gyakorlatilag nincs pluszköltségük. „A nullenergiás ház egy év alatt ugyanannyi energiát használ fel, mint amennyit meg is termel.” „Az épületek gyakorlatilag úgy működnek, mint egy kis erőmű” – magyarázta Ürge-Vorsatz Diána.

Időben kell gondolkozni

A meglévő épületállomány felújítása nehezebb ügy. A nullenergiássá alakítás itt is megtérül, de általában csak 15-20 év alatt. „Jelenleg nagyon kevés olyan beruházó, tulajdonos vagy bérlő van, akinek elfogadható egy húszéves megtérülési idő egy befektetésre” – mutatott rá a klímakutató, hangsúlyozva az állami segítség, illetve egyéb támogatások jelentőségét.

Az energiahatékonyságba fektetni akkor éri meg, ha egyébként is építkezne vagy a felújítás miatt beruházna az ember.

Ha egy építkezést vagy egy felújítást az energiahatékonyság megoldása nélkül viszünk végig, azzal elzárjuk magunkat az energiahatékonyságnak köszönhető későbbi megtakarításoktól.

Renczes Ágoston interjújából a fentiek mellett megtudhatjuk, miért fontos feleleveníteni az építészeti örökségünket, miért jelentenek tévutat az üvegből épült irodák, és hogy a fenntartható városokban milyen sors vár a történelmi épületekre.

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Felértékelődhetnek az északi fekvésű ingatlanok Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: azonnali.hu
Vissza
Hírfolyam