2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az iglukészítés ősi mesterségéből a jövő építészei is meríthetnek

A zord jégmezőkön felbukkanó sejtelmes fényű hógömbök szinte mindenki fantáziáját megmozgatják. De hogyan készülnek és milyen tanúságokkal szolgálhatnak a jövő extrém időjárási körülményeinek kitett épületeket tervező, 21. századi építészeknek?

Az igluk legnagyobb varázsa talán éppen abban áll, hogy az ember számára küzdelmes környezetbe emelt menedék éppen annak legfontosabb alkotóeleméből, vagyis hóból készül.

Az inuitok késük segítségével vágják ki és formázzák a tömböket: a teljes iglu felépíthető az alapterületéről származó darabokból, a hóban tárolt levegőrészecskék pedig kiváló szigetelést biztosítanak.

Az emberi test melege a viszonylag kis térben megolvasztja a fal belső felszínét, ami finom jégrétegként tovább erősíti a szigetelést. Két ember munkájával egy éjszakai menedékként szolgáló iglu mindössze két óra alatt, egy bonyolultabb, több épületből álló komplexum pedig két nap alatt felépíthető. A tetőn található nyílás biztosítja a levegő cserélődését, a jégből készült téglák pedig fényt engednek az iglu belsejébe. 

Az iglu formája egy spirál mentén kerül kialakításra Forrás: NFB/youtube.com

Az eszkimók generációi által kidolgozott technológia nem csak azért figyelemre méltó, mert a helyben elérhető eszközök és nyersanyagok használatára, illetve a kihívások kreatív újraértelmezésére szolgál a modern ember számára is inspiráló példával. Kézzelfogható módon mutatja meg, miért kiemelten fontos a hideg időjárási körülmények között (is) működtetett épületek esetében a megfelelő légzárás, a szélvédelem, a szobaméretek észszerű megválasztása és a belső hőnyereség hasznosítása.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: passivehouseplus.ie
Vissza
Hírfolyam