2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komplett, fenntartható miniházzal jelentkezett az IKEA

Az elemes bútorokat gyártó svéd óriáscégnek 60 napjába került, hogy összeállítson egy olyan, a modern energetikai és fenntarthatósági kritériumoknak is megfelelő házikót, amihez a vevőnek csak a kulcsot kell a zárban elfordítania, hogy beköltözhető otthonra lelhessen.

A minőséget és az élhetőséget, fenntarthatóságot a méret elé helyező apró alapterületű házak népszerűsége a tengerentúlon, de Európában is folyamatosan nő, ma már sokan cserélik le tudatosan a nagy méretű házaikat apró, hely-, energia- és költséghatékony „apróságokra” – írja a Napi.hu.

Ami a vonzerőt jelenti: Amerikában azt is kiszámolták, hogy egy átlagos házra – aminek az ára 300 ezer dollár – a fenntartási és legalább egyszeri felújítási költségre 30 év alatt a lakói akár 1 millió dollárt is elkölthetnek, míg a 40-100 ezer dolláros miniházra ugyanez az igény megáll 40 ezer dollárnál.

Mivel a hely szűkös, a benne élőket megfontoltabb fogyasztásra készteti, így nem fűtik annyira a fogyasztói társadalmat és a gazdaságot, mint a hagyományos házak lakói.

Az Egyesült Államokban ez a jelenség annyira elharapódzott, hogy külön, kizárólag kis házak építésére szakosodott cégek jöttek létre. Az IKEA azzal szállt fel erre a fedélzetre, hogy a saját apró háza megtervezése és berendezése során nem fukarkodik az egységes stílus kidolgozásával és a kényelmi szolgáltatásokkal, de azért a fenntarthatóságot teszi a középpontba.

Fotó: ikea.com

Az IKEA-s házikó mérete nincs 18 négyzetméter, a tetőre napelemek kerültek, a ház belsejében pedig letisztult svéd dizájn. Abbey Stark, az IKEA belsőépítészeti vezetője szerint a hangsúlyt az újrafelhasználható és újrahasznosított anyagokra helyezték úgy, hogy a tér „funkcionális és gyönyörű” legyen. Akárha egy hely- és energiatakarékos IKEA-s bemutatóotthont rendeztek volna be.

Az IKEA miniháza alapfelszereltséggel az amerikai piacon 47,550 dollárba, az európai piacon 55 ezer euróba kerül.

Fotó: ikea.com
Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam