2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy színpompás és fenntartható otthon Londonból

Sarah Wigglesworth építész munkájának hála a Stock Orchard Streeten található ház szén-dioxid-kibocsátása éves szinten hatvankét százalékkal csökkent, amivel a RIBA fenntarthatósági díját is kiérdemelte.

A környezettudatosság nem ment a leleményesség rovására: a Roadster szerint színes, izgalmas, stílusos és kreatív terek sokasága található a házban, amelyet az Architect’s Journal 2015-ben generációja legnagyobb hatású projektjének nevezett.

A legfeltűnőbb részletek és legkülönlegesebb anyagok között láthatunk szigetelésre használt szalmabálát, újrahasznosított betont, homokzsákokat és vasúti talpfákat is.

A tervezéskor a környezettudatosság mellett az is nagyon fontos szempont volt, hogy a lakók az idő múlásával is problémamentesen tudják használni a tereket, ezért nagyon sok belsőépítészeti megoldás irányult az akadálymentességre és az ergonomikus, könnyű használhatóságra is.

Fotó: swarch.co.uk

A passzív házak tervezésének alapelveit felhasználva hoztak létre egy alacsony energiaigényű munka- és lakókörnyezetet. Az épület északi oldalán szalmabála-borítás biztosít megfelelő szigetelést, ugyanakkor a déli oldalon a lombhullató növénytakaró biztosít árnyat a nyári hónapokra, és ad utat a napfénynek télen.  

Fotó: swarch.co.uk
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: roadster.hu
Vissza
Hírfolyam