2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csak felújított házakkal érhetjük el a klímacélokat

A teljes energiafogyasztás 16 százalékát takaríthatná meg Magyarország, ha az összes meglévő, elavult energiafelhasználású lakó- és középületet korszerűsítenék – állapította meg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) megbízásából készült tanulmány.

Magyarországon az épületek számítanak a legnagyobb energiafogyasztónak, a primer felhasználás 40 százalékát teszik ki, amiből az is következik, hogy az energiahatékonysági célkitűzések elérésén a korszerűtlen ingatlanállomány megújítása is nagyot tudna dobni, sőt lényegében az egyik alappillére.

Bár egyáltalán nem tűnik reálisnak, hogy 10 év alatt minden magán- és közintézmény megújuljon, jól szemléltetik a számok, hogy mekkora hatása van egy korszerű ingatlanállománynak a klímastratégiai célokra.

A családi házak különösen kulcsfontosságúak a dekarbonizáció szempontjából, az 1990 előtt épített ilyen ingatlanokat emiatt prioritásként kell kezelni a korszerűsítések során.

A tanulmány becslése szerint a hazai épületállomány 70-90 százaléka különböző mértékben, de felújításra szorul. Éppen ezért, az új ingatlanoknak már szigorúbb energetikai követelményeknek kell megfelelniük: a nyaralók kivételével kizárólag BB vagy annál jobb energetikai tanúsítvánnyal kaphatnak lakhatási engedélyt. Az eredetileg 2021. január 1-jétől életbe lépő „közel nulla energiaigényű” jelző azonban még várat magára, az új dátum 2021. július 1-jére tolódott. 

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam