2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak

A városi hőszigethatás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető, ami a káros anyagok, a szennyeződések, a por elnyelésével a települések mikroklímáját is jelentősen javítja, sőt  az ökológiai hatása is igen jelentős.

Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 Celsius-fokkal melegebb, mint vidéken: az éves átlaghőmérséklet emelkedése a sűrűbben beépített területeken még jobban érezhető. Ugyanakkor a hőmérséklet egy hagyományos tetőn akár 40 fokkal is magasabb lehet, mint egy zöldtetőn – mutat rá a VEOL cikke.

A szakemberek szerint a zöldtetős kialakítás innovatív, környezettudatos, stílusos, természetes, könnyű, kiváló vízvisszatartó képességgel rendelkező és könnyen kivitelezhető rendszer. A zöldtetőknek fontos szerepük van a klímaváltozás mérséklésében és a vízgazdálkodásban is.

Ezek a tetők nyáron hűtik, télen fűtik az épületet és a levegőt, illetve a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják.

 A National Research Council of Canada (Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács) adatai szerint nyáron 75 százalék, télen akár 25 százalék energiát is megtakaríthatunk zöldtető kialakításával.

Emellett ezzel a technológiával megnő a tető élettartama, mivel a tetőn lévő talajréteg védőréteget képez, megóvja azt a szélsőséges hőmérséklettől, a Nap ultraibolya-sugárzásától, a mechanikai sérülésektől. Ha zöldtetős házban lakunk, várhatóan háromszor hosszabb ideig tart majd a tetőnk, és a karbantartásra is a harmadát költjük majd. Ráadásul a zöldtető kiváló hangszigetelő hatású.

Kétféle zöldtetőtípus telepíthető. Az egyik, az úgynevezett extenzív egy olyan megoldás, mely minimális gondozást igényel. Lényegében egy védőréteg a tetőn, ami azonban a taposást nem tűrő növények miatt nem járható.

A másik megoldás az intenzív zöldtető, vagyis a tetőkert, szinte egy teljes értékű kert, amellyel legtöbbször mélygarázsok tetején találkozhatunk. Aki ezt a megoldást szeretné, annak bizony előre kell gondolkodnia, hiszen ebben az esetben extra erős tetőszerkezetre van szükség.

Neked ajánljuk
Nem önmagukban az okostechnológiák, hanem azok okos használata teheti jobbá az életet a jövő városaiban Rendhagyó installáció mutatja be a klímabarát tetőcserepek és hőszivattyúk előnyeit Budapesten A fenntartható innovációk oldhatják meg az építőipar problémáit Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam