2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A környezettudatos háztetők a pénztárcánknak és a környezetnek is hasznára válnak

A városi hőszigethatás csökkentésének egyik leghatékonyabb módja a zöldtető, ami a káros anyagok, a szennyeződések, a por elnyelésével a települések mikroklímáját is jelentősen javítja, sőt  az ökológiai hatása is igen jelentős.

Nyáron a hőmérséklet a városokban az épületek és utak hőelnyelése miatt 5-7 Celsius-fokkal melegebb, mint vidéken: az éves átlaghőmérséklet emelkedése a sűrűbben beépített területeken még jobban érezhető. Ugyanakkor a hőmérséklet egy hagyományos tetőn akár 40 fokkal is magasabb lehet, mint egy zöldtetőn – mutat rá a VEOL cikke.

A szakemberek szerint a zöldtetős kialakítás innovatív, környezettudatos, stílusos, természetes, könnyű, kiváló vízvisszatartó képességgel rendelkező és könnyen kivitelezhető rendszer. A zöldtetőknek fontos szerepük van a klímaváltozás mérséklésében és a vízgazdálkodásban is.

Ezek a tetők nyáron hűtik, télen fűtik az épületet és a levegőt, illetve a csapadékvíz nagy részét is hasznosítják.

 A National Research Council of Canada (Kanadai Nemzeti Kutatási Tanács) adatai szerint nyáron 75 százalék, télen akár 25 százalék energiát is megtakaríthatunk zöldtető kialakításával.

Emellett ezzel a technológiával megnő a tető élettartama, mivel a tetőn lévő talajréteg védőréteget képez, megóvja azt a szélsőséges hőmérséklettől, a Nap ultraibolya-sugárzásától, a mechanikai sérülésektől. Ha zöldtetős házban lakunk, várhatóan háromszor hosszabb ideig tart majd a tetőnk, és a karbantartásra is a harmadát költjük majd. Ráadásul a zöldtető kiváló hangszigetelő hatású.

Kétféle zöldtetőtípus telepíthető. Az egyik, az úgynevezett extenzív egy olyan megoldás, mely minimális gondozást igényel. Lényegében egy védőréteg a tetőn, ami azonban a taposást nem tűrő növények miatt nem járható.

A másik megoldás az intenzív zöldtető, vagyis a tetőkert, szinte egy teljes értékű kert, amellyel legtöbbször mélygarázsok tetején találkozhatunk. Aki ezt a megoldást szeretné, annak bizony előre kell gondolkodnia, hiszen ebben az esetben extra erős tetőszerkezetre van szükség.

Neked ajánljuk
Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Ismét a tégla szépségét ünneplő, fenntartható épületeket díjazott a Wienerberger Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam