2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe

A vártnál jóval több hazai lakóépületben végeztek energiahatékonysági felújítást az elmúlt öt évben, de ezek a beruházások jellemzően részlegesek voltak, energetikai tervezés nélkül történtek, valószínűleg ezért nem eredményeztek említésre méltó energiamegtakarítást – ismertette tapasztalatait a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója.

Koritár Zsuzsanna, az intézet új reprezentatív felmérését ismertetve elmondta, hogy a lakóingatlanok tulajdonosainak 57 százaléka végzett valamilyen energiahatékonysági korszerűsítést az elmúlt öt évben, ami meglepetés volt a felmérést végzőknek. A MEHI korábbi, 2016-os felmérése során a válaszadóknak csak 24 százaléka jelezte, hogy tervez energetikai felújítást a következő öt évben.

A legtöbben nem elsősorban az energiafogyasztásuk csökkentése miatt vágtak bele a felújításba. A hőszigetelést, a fűtéskorszerűsítést és a nyílászárócserét végzők is a szerkezetek, berendezések elöregedését, rossz állapotát jelölték meg fő okként.

A következő öt évben energiahatékonysági korszerűsítést tervezőknél már nagyobb arányban jelenik meg az energiapazarlás csökkentése szempontként.

A korszerűsítést elvégzők 59 százaléka úgy látja, további energiahatékonysági beruházásokra is szüksége lenne. A felmérés alapján 1,4 millió lakóingatlan tulajdonosa tervezi, hogy a következő öt évben felújítást végez, több mint a felük a következő egy-két évben, a várható teljes beruházási érték 3000 milliárd forint lenne.

A válaszok alapján a beruházást nem tervezők, illetve az azt tervezők számára is jelentős ösztönző lehet az ingyenes egyablakos szakértői tanácsadási rendszer kialakítása, a kedvező kamatozású és a kamatmentes hitel, az áfakedvezmény vagy a vissza nem térítendő támogatások. Koritár Zsuzsanna jelezte, a legnépszerűbbek a vissza nem térítendő támogatások, de a megkérdezettek között nagyon népszerű volt az egyablakos tanácsadás is.

A MEHI igazgatója a felmérés eredményei alapján hangsúlyozta: a meglévő lakossági felújítási kedvet olyan rendszerbe kellene terelni, hogy komplex beruházások valósuljanak meg, amelyek érdemi energiamegtakarítást hoznak.

Neked ajánljuk
A rossz felújítás elképesztő energia- és pénzpazarlás Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás A magyar piacon egyedülálló szigetelőanyaggal jelentkezett egy szegedi vállalkozás A zöld szemléletű családi költségvetéssel is megismerkedhetnek a diákok az idei PÉNZ7-en Elhagyott ipartelepeken építene napelemparkokat a MEKH
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam