2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jönnek a közel nulla energiaigényű otthonok

Pár hónap múlva fontos jogszabályi változás lép életbe az új építésű lakásoknál, csak közel nulla energiaigényű – az energetikai tanúsítványban elért legalább BB kategóriás – épületbe lehet beköltözni, azaz ilyen ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt.

Magyarországon a lakosság a legnagyobb energiafogyasztó, az összes felhasznált energia 33 százaléka köthető a háztartásokhoz. Ennek legnagyobb része, csaknem háromnegyede a lakások fűtésére és kisebb részben a hűtésükre megy el, 13 százaléka meleg víz előállítására, tizede világításra és elektromos készülékek használatára, míg 5 százalékát főzésre fordították – írja a KSH adatai alapján a G7.

Ebből látható, hogy a lakosság – és így nagyrészt az ország – energiafogyasztása nagyrészt a téli időjárás, a kisebb-nagyobb mínuszok függvénye, és a felhasználás alakulásában jelentős szerepe van az épületek hőszigetelésének.

Az új jogszabály miatt nőhetnek ugyan a kezdeti beruházási költségek, de egy új lakás építése nem rövid vagy középtávú befektetés, így hosszabb távon a ház hatékonyabb hőszigetelésére, korszerűbb fűtési rendszerére szánt többletkiadás sokszorosan megtérül.

A külső falszerkezet energetikai szempontból az épület egyik meghatározó eleme, a hőveszteség mintegy 30 százalékáért felelős – mondta el Horváth András, a Wienerberger Téglaipari Zrt. tervező szakértője. Egy új ház építésekor, elkerülendő a későbbi magas fűtésszámlát, sokan hajlamosak túltervezni a falak szigetelését – ez viszont nemcsak felesleges plusz kiadás, de ha a födém szigetelése, hőátbocsátási mutatója nem harmonizál a faléval, kidobott pénz is.

Pedig adott esetben tényleg minimális külön szigetelésre lehet csak szükség – a hagyományos tégláknál 40-50 százalékkal jobb hőszigetelésű okostéglákkal értékes időt lehet nyerni a kivitelezés során, ami így nemcsak gyorsabb, de egyszerűbb is lesz.

Az okostéglák attól okosak, hogy a hőszigetelést szolgáló belső üregeikbe előre beletöltötték a kőzetgyapotot mint szigetelőanyagot, vagy olyan a kialakításuk, hogy másfél-kétszer több üregsort tartalmaznak – ezáltal ennyivel hosszabb utat kell megtennie az épületből távozó hőnek, jelentősen javítva a hőszigetelést.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam