2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A rossz felújítás elképesztő energia- és pénzpazarlás

Évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy hazánk 2050-ig elérje a klímasemlegességet. Bár felújítások folyamatosan zajlanak, ezek többsége nem vagy nem megfelelően veszi figyelembe az energiahatékonysági szempontokat – figyelmeztet Sáfián Fanni környezetkutató geográfus, a Magyar Energiahatékonysági Intézet tudományos munkatársa.

Könnyű belátni, hogy ha valaki rosszul szigeteli a házát, az nemcsak a rezsiszámláján nem látja majd a várt megtakarítást, de még extra költségei is lehetnek, a következő felújításig pedig valószínűleg még évtizedek fognak eltelni – mutat rá a Másfélfok oldalán publikált elemzésében Sáfián Fanni.

Ezzel áll elő az úgynevezett lock-in hatás, amikor rosszul megtervezett felújításokkal további évekre elavult, energiamegtakarítást és kibocsátáscsökkentést nem eredményező helyzetet konzerválunk.

Csak az elmúlt öt évben, 2016 és 2020 között nagyságrendileg 2500-3000 milliárd forintot költöttünk energetikai felújításra, ám ennek csak kevesebb mint fele járt érdemi energiamegtakarítással. 

Pedig egy átlagos magyar lakóépület energiafogyasztását legalább a felére lehetne csökkenteni, ami hatalmas megtakarítási potenciált jelent. A sikertelenség okát a kutató szerint több tényezőben kell keresni. Egyrészt a felújítások elsődleges indoka az esetek zömében nem az energiahatékonyság, hanem egy meghibásodás javítása. Ennek megfelelően a felújítások döntő részéhez nem készül energetikai terv, a mélyfelújítások szintjétől pedig messze vagyunk. (Ez olyan, komplex felújítást jelent, amely során alapos tervezés után minden szükséges energiahatékonysági beruházást elvégzünk az ingatlanunkon, amivel az energiafogyasztásunk jelentősen lecsökken.)

Így átgondoltság hiányában a felújítások révén elért energiamegtakarítás messze elmarad a potenciális (és szükséges) lehetőségektől. 

Ha nem is áll rendelkezésre akkora pénzügyi keret, hogy egyszerre valósuljon meg a hőszigetelés, nyílászárócsere és fűtés-korszerűsítés, jó megoldás lehet, hogy egy energetikai terv mentén, előre kidolgozott, egymásra épülő lépésekben valósuljon meg az egyes elemek felújítása, végül így is egy rendkívül takarékos és komfortos otthont eredményezve – javasolja a környezetkutató.

Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam