2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ötmillióért elfelejthetjük a gáz- és villanyszámlát, és a környezeti lábnyomunkon is nagyot faraghatunk

Az LG Electronics egy amolyan „all in one” típusú zöldenergiás rendszert csomagolt össze a németországi (és európai) piacra: a napelem + hőszivattyú + akkumulátor kombót kifejezetten a háztartási méretű energetikai önellátásra tervezték.

A kombinált rendszerben a napelem áramot termel, az energiatároló rendszerek pedig áramot és hőt raktároznak el (és tesznek később fogyaszthatóvá). Az újdonság az, hogy az LG Electronics mindezt lakóházakra és kiskereskedelmi ingatlanokra paraméterezte – számolt be a Napi.hu.

Az energiacsomagban – melynek elemeit idehaza is forgalmazzák – az átlagos fotovoltaikus celláknál nagyobb hatásfokú LG Neon-széria napelemes moduljai, a háromfázisú ESS Home 8/10 akkumulátortároló és a Therma V levegő-víz hőszivattyú került.

Plusz egy olyan vezérlés, ami az integrált rendszer számára az energiagazdálkodást a felhasználók maximális önfogyasztására állítja be.

A dél-koreai gyártó prémiumkategóriásnak számító napelempanelei a drágább megoldások közé sorolhatók a magyar piacon, de egy hozzávetőleges, nyers számolás után is az a végeredmény, hogy egy ilyen rendszert 5 millió forintból már meg lehet építtetni. Az 50-100 millió forint közötti átlagos családi házas ingatlanárakat-értékeket is figyelembe véve egy ilyen beruházás már nem az elképzelhetetlenül nagy ráfordítás kategóriája. Ráadásul egy ilyen megoldással a ház lakói tényleg reális esélyt szereznek arra, hogy a gáz- és villanyszámlát elfelejtsék.

Neked ajánljuk
Hazánkban még sok lakás szorulna korszerűsítésre A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban 6 milliárd forintos geotermiapályázat az ITM-től Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam