2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízen lebegő, fenntartható otthonok Amszterdamból

A holland nagyvárosban megvalósuló koncepció  nemcsak azért különleges, mert a vízre épül, hanem mert közösségi megoldásai és önellátó energiagazdálkodása révén egy fenntarthatóbb világ alternatíváját mutatja be.

Hollandiában meglehetősen sok lakóhajó létezik, ahogy a csatornák partján közvetlen vízparton is számos lakóház áll. Ezúttal azonban a kettő kombinációjaként összesen 46 olyan házat alakítanak ki, melyek a csatornák vizén lebegve, önfenntartó módon működnek, több mint 100 embernek adva otthont – számolt be a Portfolio.

Az épületek az elektromosságot napenergiából nyerik, míg a fűtést egy hőcserélő rendszer biztosítja, ami a csatornák vizéből nyeri ki az energiát.

Az amszterdami úszó falu (Megtekinthető teljes képernyős módban) Forrás: World Economic Forum/facebook.com

A szennyvizet épületen belül megtisztítják, a szilárd hulladékot pedig biogáz formájában hasznosítják. A mólók mellé telepített házak együtt egy megosztásalapú közösségi térként működnek. A lakók abban is megegyeztek, hogy tartózkodnak a benzin- vagy dízelmeghajtású járművektől, helyette megosztásalapú elektromos autókat és egy közösen üzemeltetett elektromos hajót használnak.

Fotó: Schoonschip/Isabel Nabuurs/weforum.org
Neked ajánljuk
A reziliens épületek lesznek a Nemzetközi Zöld Építés Hetének középpontjában Az építőipar rengeteg hulladékot termel – de van, amikor egyenesen újrahasznosítja azt Az önellátó családok arányán múlhat, mennyire súlyosan érinti egy állam gazdaságát a klímaválság Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam