2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vízen lebegő, fenntartható otthonok Amszterdamból

A holland nagyvárosban megvalósuló koncepció  nemcsak azért különleges, mert a vízre épül, hanem mert közösségi megoldásai és önellátó energiagazdálkodása révén egy fenntarthatóbb világ alternatíváját mutatja be.

Hollandiában meglehetősen sok lakóhajó létezik, ahogy a csatornák partján közvetlen vízparton is számos lakóház áll. Ezúttal azonban a kettő kombinációjaként összesen 46 olyan házat alakítanak ki, melyek a csatornák vizén lebegve, önfenntartó módon működnek, több mint 100 embernek adva otthont – számolt be a Portfolio.

Az épületek az elektromosságot napenergiából nyerik, míg a fűtést egy hőcserélő rendszer biztosítja, ami a csatornák vizéből nyeri ki az energiát.

Az amszterdami úszó falu (Megtekinthető teljes képernyős módban) Forrás: World Economic Forum/facebook.com

A szennyvizet épületen belül megtisztítják, a szilárd hulladékot pedig biogáz formájában hasznosítják. A mólók mellé telepített házak együtt egy megosztásalapú közösségi térként működnek. A lakók abban is megegyeztek, hogy tartózkodnak a benzin- vagy dízelmeghajtású járművektől, helyette megosztásalapú elektromos autókat és egy közösen üzemeltetett elektromos hajót használnak.

Fotó: Schoonschip/Isabel Nabuurs/weforum.org
Neked ajánljuk
A napenergia hasznosítására kötelezhetik az újlakás-építőket Németországban Az éber emberek a lakhatási válságra is találnak megoldást Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam