2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fából épül fenntartható felhőkarcoló Berlinben

A szerkezetet olyan technológiával állítják össze, amely jóval kevesebb acélt és betont igényel, mint a hagyományos felhőkarcolók esetén használt eljárás.

A Woho – Wohnhochhaus (lakótorony) – névre keresztelt, és a norvég Mad arkitekter tervezte épület Európa legmagasabb faépületének ígérkezik. A 98 méter magas, fából készülő torony építési engedélyét január 29-én hagyták jóvá – számolt be a Bloomberg alapján a 168 óra.

A projekt a német főváros lakhatási gondjait igyekszik leginkább segíteni, ezért a torony mintegy 25 százaléka lesz csupán iroda és üzlethelyiség, amelyeket a helyi vállalkozások vehetnek majd birtokba.

Ugyanakkor a fa felhőkarcolóval nem csupán az új lakások biztosítása a cél: Berlin és más városok számára is iránymutatás szeretne lenni „a társadalmi és az ökológiai paradigmaváltás felé”

– nyilatkozta Florian Schmidt, a beruházás ügyeiben illetékes építési hatóság tanácsosa.

Fotó: Mad arkitekter/168.hu

A komplexumon belül többféle lakóegység lesz elérhető; nagycsaládosoknak való lakások, hallgatóknak kisebb stúdióapartmanok, és az idősebb generáció számára is készülnek majd egységek. 

A torony fennmaradó 15 százalékát nyilvános térnek szánják, ideértve az óvodát és az iskola utáni klubokat, műhelyeket, fedett játszóteret, tetőtéri nyilvános kávézót és egy szintén nyitott szaunát is. A látványterveken a tetőt és az erkélyeket kúszónövényzet borítja, ami az épületet szimbolikusan és térben is összeköti a közeli, nemrég felújított városi parkkal.

Fotó: Mad arkitekter/168.hu
Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: 168.hu
Vissza
Hírfolyam