2022. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lesz meleg a passzív házban?

A passzív házak nem hagyományos ingatlanok, ahova gázkonvektort vagy központi fűtést telepíthetünk. Ezek az ingatlanok egy hárompontos kritériumrendszer szerint felépülő,  energiatakarékos és környezettudatos épületek. Fűteni azonban ezeket a házakat is kell.

A hagyományos házak és lakások nem csak környezetszennyezőek, hanem a fenntartásuk is sokkal drágább. A passzív házak ezzel szemben a legkorszerűbb technológiával, alacsony energiafelhasználással és a legkönnyebben elérhető anyagokból készülnek el – írja a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség.

Egy passzív ház sokkal jobban tartja a hőmérsékletet, mint egy téglából régebben épült családi ház.

A cél ezeknél az épületeknél, hogy a szigetelése úgy működjön, hogy akár a legnagyobb fagyok idején is könnyen tartsa a 20-23 fokos hőmérsékletet.

Ezekhez az ingatlanokhoz csak egy olyan légcserét kell alkalmazni, amely nyáron hűti, télen pedig fűti a helyiségeket. Persze ez nem elegendő ahhoz, hogy melegen tartsa a házat, éppen ezért alkalmazzák a passzív házaknál a napelem által működtetett hőszivattyús, azaz geotermikus rendszert. A hőszivattyúk részét képező kompresszort ugyanis elektromos áram működteti, amelynek előállítására a napelemes rendszerek tökéletes megoldásnak bizonyulnak a hagyományos áram helyett.

A napelemes rendszer megfelelő telepítése érdekében már az épület tervezésekor érdemes figyelmet fordítani annak tájolására, hiszen nem mindegy, hogy mennyire éri a paneleket a napsugárzás. Annak érdekében, hogy kevés legyen a fűtési energiaszükséglet, érdemes a téli időszakot figyelembe venni. Ekkor ugyanis nagyon alacsonyan van a nap, így arra kell törekedni, hogy ez minél nagyobb felületen tudja melegíteni a rendszert. Nyáron viszont takarni szükséges, hogy ne dolgoztassuk túl a rendszert, felesleges ugyanis sokkal több áramot begyűjteni, mint amennyire a passzív háznak szüksége van, ezeknek az ingatlanoknak pedig minimális az energiaigényük.

Neked ajánljuk
Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak A Földközi-tengerből érkezik a spanyol építőipar nagy visszatérője Felment a zöldhitelre alkalmas ingatlanok ára Budapesten Hálóba gabalyodott, sérült bálnára bukkantak az Antarktiszon Hogyan hasznosulhat a kidobott fenyőfa?
Tovább a forrásra: mnnsz.hu
Vissza
Hírfolyam