2021. augusztus 3., Hermina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyökeres változásokat hoz az ingatlanpiacon a klímaváltozás

Az éghajlatváltozás a mindennapi életünk mellett az ingatlanjaink értékére is hatással lesz.

Noha az ingatlanpiacon az elemzők mostanában elsősorban a világjárvány hatásaira koncentrálnak, a hosszú távú ingatlanpiaci tendenciákat azonban egy másik tényező, a klímaváltozás is erősen befolyásolja – írja a Property Forum alapján a Portfolio.

A Colliers ingatlan-tanácsadó cég előrejelzése szerint az ingatlanok fenntarthatósága, a „zöld épületek” számára kiadott tanúsítványok vonzóvá teszik az ilyen épületeket, ugyanakkor az éghajlatváltozás következtében az épületek minősítésén túl egyre inkább felértékelődik a klímakockázat szerinti elhelyezkedés is.

Az éghajlatváltozás kockázata már most is befolyásolja a piaci árakat.

A First Street Foundation 2008-ban kiadott tanulmánya szerint az árvízveszélynek kitett házak Floridában és több más amerikai államban összesen 7,4 milliárd dollárt veszítettek értékükből 2005 és 2017 között. New Yorkban az árvízveszélyes területek ugyancsak hasonló leértékelődést szenvedtek el. A hurrikánok által érintett területeken a kereskedelmi ingatlanok értéke a vihar után egy évvel 6, két évvel később pedig 10,5 százalékkal csökkent.

A gazdaság többi szegmenséhez hasonlóan az ingatlanpiac is igyekszik alkalmazkodni a jövő kihívásaihoz: új eszközöket és közös szabványokat keres, amelyek segítenek az iparágnak a jövőben javítani az éghajlati kockázatok értékelését a döntéshozatali folyamatok során. A bankok és más intézmények már most szívesen finanszírozzák a „zöld” ingatlanokat, és olyan termékportfóliókat hoznak létre, amelyek minimális energiafelhasználással és a lehető legkisebb környezeti hatással járnak.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás a tengerpartokon álló épületeket is új kihívások elé állítja Rekordgyorsan, minimális anyagfelhasználással épült fel egy iskola Malawiban Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam