2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építészek nem ismernek lehetetlent

Szabályozható árnyékolás, energiatakarékos fűtés vagy szürkevíz-használat? A klímaváltozás az európai otthonok tervezőit is új feladatok elé állítja. De mit szóljanak a szárazságtól, áradásoktól és az emelkedő tenger miatt sóssá váló talajvíztől sújtott Kiribati lakói? Erre a kérdésre kerestek választ a „Kiribati Floating Houses” című ötletversenyen részt vevő építészek.

A Csendes-óceán egyenlítői területén elhelyezkedő Kiribati szigetcsoport egyike lehet az első államoknak, amelyek területét a klíma átalakulása miatt bekövetkező környezeti változások és katasztrófák élhetetlenné teszik – csakhogy a szigetek lakosságának esze ágában sincs hátra hagyni a hazáját.

A világ minden tájáról érkeztek nevezések arra az építészversenyre, amelyen a szigetlakókra váró aggasztó jövőben is élhető és kényelmes lakhatási megoldások megálmodása volt a cél.

Az első helyezést Marcin Kitala „Riiki” (kiribati kifejezés a változó klíma, illetve a vele járó bizonytalanság leírására) névre keresztelt terve nyerte el, amely ötszögletű, összekapcsolható és magukban önellátó szigetekből épül fel.

A vízen lebegő modulok mérete a koncepció szerint mintegy 4300 négyzetméter lenne, ezzel öt lakóháznak, mintegy 30 embernek adhatnának otthont. A zsúfoltság elkerülése és a szigetek mostani képének megidézése érdekében a lakhatást szolgáló egységek mellett az energiatermelést, a növénytermesztést, a rekreációt szolgáló és a természet által benépesített modulok is kialakíthatók lennének a változáshoz könnyen alkalmazkodó, egymáshoz kapcsolódó szigetek „hálójában”.

Fotó: youngarchitectscompetitions.com
Fotó: youngarchitectscompetitions.com
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam