2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát beton segíthet féken tartani a klímaváltozást

A beton, illetve a kötőanyagaként használt cement az éghajlatváltozás egyik nagy „bűnöse”, így a fenntarthatóbb betongyártást lehetővé tevő technológiák jelentős hatással lehetnek az éghajlatváltozásra.

Mivel a beton karbonlábnyomának körülbelül 80%-a cementből származik, a Michigani Egyetem kutatói azon dolgoztak, hogy helyettesítő anyagokat találjanak – írja a World Economic Forum cikke nyomán a Portfolio.

A megoldás egy olyan következő generációs beton kidolgozása lehet, ami tartós, de mégis kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár:

a szén-dioxid-infúziós beton megakadályozza, hogy az üvegházgáz a légkörbe kerüljön, valamint erősebb, sőt hajlítható lehet.

Az anyag maximalizálja az eltárolható szén-dioxid mennyiségét olyan kisebb részecskék felhasználásával, amelyek könnyen reakcióba lépnek a szén-dioxiddal, és ásvánnyá alakítják azt. A kifejlesztett betonanyag vékonyabb, kevésbé törékeny szerkezetet tesz lehetővé, kevesebb acélmegerősítést igényel, ami tovább csökkenti a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást. 

Az alternatív kötőanyagok a cement felhasználásának csökkentésével nemcsak környezeti szempontokból, hanem a költségek lefaragása miatt is kívánatos lehet egy építkezésen.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: szeretlekmagyarorszag.hu
Vissza
Hírfolyam