2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás a háztetők világát is felforgatja

A klímaváltozás erősödésével az élet szinte minden területén egyre nagyobb az igény a környezetbarát megoldásokra – az épületeket és azok tetőit is beleértve.

Hiába van szó évezredes technológiáról, a tetőfedésben mind a mai napig komoly innováció zajlik – mutat rá izgalmas példákat felsorakoztatva a hvg.hu.

  • Az amerikai Feazel testvérpár által kifejlesztett szójaolaj-alapú keverékkel a tető kiszáradt faszerkezetébe lehet új életet lehelni.
  • A Tondach V11 a Wienerberger és a Porsche designstúdiójának alkotása. „A dizájntetőcserépben megjelenő V forma egyrészt biztosítja az esővíz optimális elvezetését, másrészt rendkívüli fényhatást eredményez, a jellegzetes fazetta kialakítás pedig egészen különleges megjelenést biztosít a tetőnek.”
  • A zöldtetők esetében a jelzőt szó szerint lehet érteni: ebben az esetben a tetőket (és nem csak a lapostetőket) növényzettel fedik. A zöld felület növelése jó a környezetnek és a háznak is, mert hűtő hatása van.
  • A  „kék” tetők különlegessége ugyanakkor az esővíz összegyűjtésében és tárolásában rejlik, ami a víz- és csatornahasználat okozta környezeti terhelés csökkentését segíti. A kék tetőt lehet zöld tetővel kombinálni, ami egy füst alatt az öntözést is megoldja.
  • Érdekes irány manapság a tetőcserepek különféle felületi bevonatainak fejlesztése. Létezik például „klímakontroll”-bevonat, amely jobban visszaveri a hősugárzást, így fokozottan óvja a cserepek alatti légrést a felmelegedéstől. De a nitrogént megkötő, légtisztítóként funkcionáló cserépre is van példa.
  • A házak energetikai hatékonyságát javítják a fotovoltaikus tetőcserepek, amelyek alkalmasak a háztetőkre telepített nagypaneles rendszerek kiváltására – és jóval esztétikusabbak azoknál.
Neked ajánljuk
Előregyártott panelekkel forradalmasítanák az épületek energetikai felújítását Németországban Nemzetközi együttműködésben újulnak meg a társasházak Elszakadni a földtől, kiszakadni a mindennapokból A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam