2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímabarát tető nem csak zöld lehet

A kéktető a csapadékvíz visszatartásával, tározásával és párologtatásával nemcsak a városi mikroklíma javításához járul hozzá, de a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék idején a csatornákra nehezedő nyomást is segít csökkenteni.

A Zöldinfrastruktúra Füzetekben publikált összefoglaló szerint a kéktető létesítése egy alacsony építési és fenntartási költséggel járó beruházás, amely nemcsak környezeti hatásait tekintve értékes, de esztétikus is. Kialakításához ugyanakkor viszonylag nagy teherbírású tetőszerkezetre van szükség.

Különösen a sűrű belvárosi környezetben lehet nagy jelentősége a lapostetők potenciális víztározó kapacitásának.

A lapostetők felületét sekély medenceként hasznosítva jelentős mennyiségű csapadék tartható vissza, melynek nagy része elpárolog – ezzel a csapadékcsúcs és a városi hőszigeteffektus is csökkenthető.

Megfelelő teherbírású épületszerkezet esetén a kéktető kialakítása egyszerű és olcsó megoldás. Kéktető legegyszerűbben a 2%-nál kisebb lejtésű tetőkön alakítható ki, ennél nagyobb lejtés esetén osztóelemek építhetők be, melyek növelik a kapacitást és lassítják a lefolyást. Kritikus szempont, hogy a tető vízszigetelésének tökéletesnek kell lennie. A vízréteg vastagsága maximum 12 cm lehet.

A tározótér a szigetelés ballasztjaként sokszor mosott kavicsréteggel borított. A medencékhez hasonlóan szükség van lefolyóra, mellyel a tető vízteleníthető, és túlfolyóra, mely a tető kapacitásán felüli csapadékot vezeti el. A lefolyó víz bevezethető felszíni vagy felszín alatti tisztító, szikkasztó elemekbe.

A kék- és a zöldtető kombinálásával az öntözés is megoldódik Forrás: LiveRoof, LLC/youtube.com
Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: terkoz.budapest.hu
Vissza
Hírfolyam