2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Bosch a hidrogénkazánokban látja a jövőt

A cég Angliában már élesben teszteli azokat a kazánokat, amelyek 20 százalékban hidrogént égetnek földgáz helyett, így égéstermékük víz.

Németországban, de hazánkban is úgy szeretnének hosszabb távon megszabadulni a földgázzal való fűtéstől és melegvíz-előállítástól, hogy minden háztartást hőszivattyús megoldásokra állítanak át, a pályázatok is az ilyen rendszerek kiépítését támogatják. A Bosch úgy látja, hogy a hidrogénnel működtetett kazánokban is van fantázia – írja a die Welt alapján a G7.

A hidrogén nagy előnye az, hogy nagyon könnyen (és ezért viszonylag olcsón) ráépíthető a földgázas rendszerekre, lényegében csak pár fő elemet kell kicserélni a háztartásokban lévő kazánokban.

A földgázas és hidrogénes kazánok között olyan kicsi a különbség, hogy könnyű olyan berendezéseket tervezni, amelyek mindkettővel képesek üzemelni, és a Bosch 2025-től már csak ilyen hibrid kondenzációs kazánokat fog gyártani.

Ugyanakkor a hidrogénnek nincs még meg a logisztikája, ráadásul az ipari használatra szánt nagy mennyiségű hidrogént egyelőre éppen földgázból állítják elő – így nem szabadulnánk meg a fosszilis energiahordozótól. Áttörést hozhat azonban, ha a jelenleg is hatalmas összegekből zajló fejlesztések révén sikerül létrehozni a vízbontásból származó (zöld) hidrogén üzletileg is racionális megoldásait. Ebben az esetben azt a vizet nyernék vissza a hidrogénkazánban, amit a vízbontás során felhasználtak: így egy környezetbarát zárt kör jöhetne létre.

Fotó: bosch.co.uk
Neked ajánljuk
Fából készült felhőkarcoló magasodik egy svéd város fölé A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Töretlen népszerűségnek örvend a távhő A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam