2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozást hajtó energiapazarlás visszafogásában, a klímakatasztrófa megakadályozásában a hőszigetelésnek is kulcsszerep jut

A települések károsanyag-kibocsátásáért az épületek jelentős mértékben felelősek: ez évente, a településmérettől függően, az adott év teljes károsanyag-kibocsátásának több mint 40%-át is jelentheti. Nem meglepő hát, hogy a klímavédelmi törekvések szigorodó épületenergetikai előírásokban is megnyilvánulnak.

A 2030-as időpont mellett egy közelebbi határidőre már régóta készülnek a magyar szakemberek és beruházók: 2022. június 30. után már csak közel nulla energiaigényű épületek valósulhatnak meg, ráadásul az épület energiafogyasztásának egy meghatározott részét megújuló erőforrásokból kell fedezni – emlékeztet a Magyarországi Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesületének közleménye az Octogonon.

Az épületekhez köthető kibocsátás nagyobb része – mintegy kétharmada – a hűtés-fűtéshez és az energiaellátáshoz, míg a fennmaradó rész az építési folyamatokhoz és az építőanyag-gyártáshoz kapcsolódó kibocsátás.

A jobb nem feltétlenül drágább

A megrendelők körében gyakori tévhit, hogy a vastagabb hőszigetelés sokkal magasabb költségeket jelent, de a mértéket rendszeresen túlbecsülik. A fix költségek (állványozás, ragasztó, dűbel, vakolat, munkadíj) magas részaránya miatt a kétszer olyan vastag hőszigetelés közel sem kerül kétszer annyiba. Átlagosan 15-25%-kal drágább, ugyanakkor duplán olyan hatékony.

Panelházakra vagy régi, szigeteletlen téglaépületek homlokzatára legalább 14-16 cm, de az új rendelet szerint inkább 20-22 cm vastag hőszigetelés a javasolt. 

A német Büro für Umweltchemie tanulmánya szerint környezeti szempontból a grafitadalékos polisztirolhab (az EPS) a leginkább ökotudatos választás – még a környezeti szempontból preferált kender, parafa vagy az ásványi szálas hőszigeteléssel szemben is. Az EPS a besorolás szerint „normál” hulladéknak számít, és 100%-ban újrahasznosítható. A hőszigetelés élettartama az épület élettartamával megegyező, és ez idő alatt a hőszigetelő képessége sem csökken – írja a promóciós anyag.

A hőszigeteléssel kapcsolatban a Hőszigetelj a holnapért! oldal támpontokat nyújthat az energiatudatos, költséghatékony és zöld hőszigetelés megvalósításához.

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara Töretlen népszerűségnek örvend a távhő Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam