2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hamarosan geotermikus távhővel fűthetik a lakásukat a budapestiek

Együttműködési megállapodást írt alá a Főtáv és az izlandi Arctic Green Energy cégcsoport geotermikus távhőtermelő egységek létesítéséről.

A beruházás évi 21 000 tonna szén-dioxid kibocsátásának megelőzését segítheti elő a budapesti távhőszolgáltatásban, ezáltal a főváros hőellátásában az első nagyobb léptékű (akár 10-20 MWth kapacitású) geotermikus projekt valósulhat meg – számolt be a Főtáv közleménye alapján a Portfolio.

A 2030-ra vonatkozó európai uniós klímavédelmi célkitűzések szerint az 1990. évi értékhez képest 40%-kal kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a megújuló energia részarányának a bruttó végső energiafelhasználáson belül pedig el kell érnie a 32%-ot.

A klímavédelmi célok teljesítésében fontos szerep hárul a távhőszolgáltatói szektorra, nem véletlenül szerepel a tavaly elfogadott nemzeti energiastratégiában a zöld távhő program.

Az ebben megfogalmazott célkitűzés alapján a földgáz részarányát a távhőtermelésben 2030-ra a jelenlegi, országosan 70% feletti szintről 50%-ra kell csökkenteni, aminek egyik lehetséges eszköze a geotermikus energia minél nagyobb mértékű alkalmazása.

Magyarországon a távhőtermelést hatósági árak szabályozzák, ezért a fővárosban megvalósuló geotermikus termelőegységek árazását is a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal fogja szabályozni.

A Főtáv kiemelt stratégiai célja – összhangban a zöld távhő programmal és Budapest klímavédelmi céljaival – a távhőpiac zöldítése, amelyben a hulladékalapú hőtermelés arányának növelése mellett hosszú távon a geotermikusenergia-alapú kapacitások létesítésének is kulcsszerepe van.

Neked ajánljuk
Mikrokapszulákkal a környezetbarát szigetelésért Hogyan fejezheti ki egy épület a klímaváltozás fenyegetését? A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe A klímaváltozás rejti a legnagyobb kockázatot a bankok számára Gondban vannak az amerikai farmerek: ha öntöznek, kiszáradnak a tavak (videó)
Tovább a forrásra:
Vissza
Hírfolyam