2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szakértői tanácsadás hiánya sokakat tántorít el az energetikai korszerűsítéstől

A következő öt évben az energetikai korszerűsítést egyébként is tervezőkön felül további félmillió háztartás kezdene bele ilyen munkálatokba, ha elérhető lenne számukra a megfelelő tanácsadói háttér – derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) felméréséből.

A hazai lakóingatlanok az energiafelhasználás 32, a kibocsátás 36 százalékáért felelősek, így átfogó felújítási program nélkül lehetetlen elérni a Magyarország által is vállalt klímacélokat, a több országban már sikeresen működő egyablakos tanácsadó irodáknak pedig ebben kulcsszerepük lehetne – mutatott rá Sáfián Fanni környezetkutató geográfus, a Magyar Energiahatékonysági Intézet tudományos munkatársa a Másfélfokon megjelent írásában.

A kutató ugyanakkor hangsúlyozta: a felújítások műszaki tanácsadással történő ösztönzését kiszámítható, hosszú távon rendelkezésre álló állami támogatásoknak és  a szakemberhiány kezelésének is ki kellene egészítenie.

A MEHI kutatásának tanúsága szerint a felújítások, az energetikai korszerűsítés bonyolultsága a pénzhiány jelentőségével egyenértékű akadályt jelent, amikor valaki belevágna egy-egy ilyen beruházásba.

A szakértelem hiányából fakadó nehézségek leküzdésére nemzetközi tapasztalatok szerint az egyik legjobb megoldás az úgynevezett one-stop-shop (OSS), amit magyarul egyablakos felújítási tanácsadó irodának fordíthatunk. Egy ilyen irodában olyan emberek várják a felújítani vágyókat, akik nemcsak a korszerűsítés szakmai és anyagi részéhez értenek, de a megfelelő információkat közérthető formában is képesek átadni.

A nemzetközi gyakorlatban a szolgáltatások mélysége alapján háromféle modellt lehet megkülönböztetni.

  • Az első típusban információkat kaphatunk a felújítás lépéseiről. Az iroda inkább csak facilitál, a szükséges lépéseket a felújító teszi meg, cserébe ezek általában ingyenes szolgáltatások. Várhatóan ilyen lesz a Magyar Mérnöki Kamara által újraszervezett, frissen elérhető Nemzeti Energetikusi Hálózat.
  • A második modellben az egyablakos iroda már koordinálja is a folyamatot: segíti a kapcsolatfelvételt a szükséges szakemberekkel, végigköveti a felújítási folyamatot. Egy ilyen rendszerű irodahálózat kialakítása folyik a RenoHUb projekt keretében, amelyben a MEHI is részt vesz. 
  • A harmadik irodatípus már teljes körű lebonyolítást vállal, ilyenkor a megbízott iroda önállóan, kulcsrakészre vezényli le a felújítási munkálatokat.
Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: masfelfok.hu
Vissza
Hírfolyam