2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Támogatással és tanácsadással segíti a városvezetés a bécsi otthonok klímabarát átalakulását

Az osztrák főváros 2019 végén indította el árnyékoló megoldások kiépítését támogató pályázatát. A siker egyértelmű: a redőnyök, zsaluk és reluxák ugyanis nemcsak az alkalmazkodásban segítenek, de a komfortos lakhatás megteremtéséhez kapcsolódó energiafelhasználást is jelentősen csökkentik.

Tavaly összesen ötezren pályáztak külső árnyékolók felszerelésére, és átlagosan ezer euró támogatást kaptak. Mivel a pályázat nagyon népszerűnek bizonyult, a bécsi közgyűlés nemrég hatmillió helyett tízmillió euróra bővíti a támogatási alapot, ráadásul húsz- helyett már akár tízéves lakások tulajdonosai is pályázhatnak – számolt be a Player.

Emellett a tavaly októberben, kísérleti jelleggel elindított ingyenes épületfelújítási tanácsadást, a Hauskunftot is állandósították és kibővítik. A tanácsadást bárki igénybe veheti, aki társas- vagy családi házat, esetleg lakást szeretne felújítani – legyen szó fűtés-korszerűsítésről, nyílászárócseréről vagy homlokzatszigetelésről.

Az ingyenes szolgáltatás célja, hogy bárki, aki Bécsben lakást szeretne felújítani, személyre szabott támogatást kapjon, és felkészíthesse ingatlanát a jövőre és a klímaváltozásra.

A hat hónapos próbaidő alatt a szakértők százötven alkalommal adtak tanácsot a jelentkezőknek. Eddig legtöbben kazáncsere, napelem, homlokzatszigetelés és különböző támogatások miatt kértek segítséget.

Neked ajánljuk
A fenntartható lakások a piacon is többet érnek, az új zöldhitel pedig a megvásárlásukban is segít Térítésmentes tanácsokkal segíti az ingatlanok zöldülését a Magyar Mérnöki Kamara Mérföldkő az akadálymentes közlekedésben: virtuális jeltolmácson dolgozik a Wiener Linien A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: player.hu
Vissza
Hírfolyam