2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy magyar innováció segíthet lenyomni a fűtésszámlákat

Az MS Energy Solutions Kft. megoldása egy 600 lakásos társasház vagy egy 15 ezer négyzetméteres üvegházrendszer fűtéséről is képes gondoskodni. A fűtésszámla pedig akár a kiinduló költségek 1 százalékára is csökkenhet.

A kitermelt olajat és földgázt valósággal habzsolja a modern világ. De vajon mi lesz azokkal a földgáz- és olajkutakkal, amelyeket már nem lehet használni? A legtöbb ágazati cég a meddő és a termelésből kivont kutakat méregdrága pénzekből zárta le. Egy magyar csapat, az MS Energy Solutions Kft. egy olyan rendszerrel állt elő, amellyel a kérdéses kutak még a hasznunkra is válhatnak. 

A WeHEAT nevű technológia a mélykutak szerkezetét arra használja, hogy geotermikus energiát termeljen.

Az átalakított kutak egyik nagy előnye, hogy a működtetésük roppant olcsó, mivel nincs szükség emberi személyzetre. Egy kis áram kell, de a rendszer energiaigényét napelemekkel is lehet biztosítani. Az innováció másik nagy érdeme, hogy nem jár vízkivételel, ezért nemcsak gyors és költséghatékony, de környezetkímélő is. 

Átalakítás közben az első elhagyott kút Kiskunhalason Fotó: MS Energy Solutions/novekedes.hu

A MS Energy Solutions Kft. ügyvezetője, Gáti Mátyás elmondása szerint az ötlet szinte a földön hevert. Az, hogy mélykutakat lehet hőtermelésre is használni, nem nekik jutott először az eszükbe. Viszont ők az elsők, akik ezt a technológiát már meglévő, régi mélykutaknál is tudják használni.

Februárban Kiskunhalason helyezték üzembe az első hőtermelő fűtőművüket egy olyan kútnál, amelyet eredetileg még a 70-es években fúrtak. Az biztos, hogy még bőven van tér a hazai terjeszkedéshez, hisz Magyarországon, jelenleg úgy 9000 mélyfúrás található, melynek jelentős része használaton kívüli, felszámolásra váró objektum.

Neked ajánljuk
A kert, amely a tulajdonosa energiáival és a vízzel is spórol Feladta a hagyományos szódakészítés utolsó mohikánja A vasúti és a távolsági buszos közlekedés idén nyáron komolyan versenybe száll az autózással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: novekedes.hu
Vissza
Hírfolyam