2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy különleges fehér festék segítheti az épületek és ezzel közvetve a bolygó hűtését

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók: az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza, és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. 

A festék kidolgozásával az volt a kutatók célja, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez – számolt be az MTI alapján az Origo.

A teszteken a festék a környező levegő hőmérsékleténél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is.

A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. Azonban bár a jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de csupán a napfény 80-90 százalékát verik vissza. Emellett elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket.

Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségességét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást. Az anyag három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának. 

A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet.

Xiulin Ruan, a Purdue Egyetem professzora a világ legfehérebb festékének laboratóriumi mintadarabjával Fotó: Jared Pike/purdue.edu
Neked ajánljuk
A épületek zöld felújításáról tartanak workshopot „Környezetpozitív” mintaházat építenek magyar egyetemisták Az Épp elég hely sziget (videóval) A növények napján különleges programokkal várja a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkert Izgalmas programokkal készül a Zöld hétre az egri egyetem
Forrás: origo.hu
Vissza
Hírfolyam